Hab a tortán

Hab a tortán

4 gyerekes anyuka leszek! Hogy miii?! Sokkot kaptam, pörögtek a kérdések a fejemben, mi lesz, hogy lesz, a gyerekek hogyan fogják fogadni, és Tomi? Majd mikor ők is megtudták, mindenki boldogan fogadta a hírt ( Noel: "végre sokan leszünk"). Ez adott egy kisebb megnyugvást, de a legnagyobb kérdés továbbra is bennem volt, képes leszek 4 gyereket felnevelni? Képes leszek mind a 4 gyereknek ugyanannyi szeretetet, figyelmet adni? 3 gyerekkel sem egyszerű, mi lesz 4 kicsivel?! 

Kb. 18 hét kellett, mire magamhoz tértem, és azt tudtam mondani, hogy igen, képes leszek, és hálás vagyok ezért a 4 csoda gyerekért! Majd elkezdtem egyre jobban aggódni a szülés miatt. 3 gyönyörű szülèsem volt kórházban, de hogy ezek így tudtak történni, azt nagy rèszt Kassai Zsófia doktornőnek köszönhetem, akit mindig a nőgyógyászomnak, szülésznőmnek, dúlámnak, segítőmnek emlegetek, aki hagyta, hogy a testem és a babám tegye a dolgát és amennyire kórházban lehetséges, legyünk békén hagyva! Most orvos/kórház választás nem volt lehetséges, így maradt az otthon szülés. De vannak feltételek, amiknek meg kell felelni; az egyik ilyen, hogy 20 percre kell legyen a háttérkórház, nekünk 25percre van a legközelebbi…kétségbeestem, hol fogok szülni, mert abban biztos voltam,hogy kórházat még csak kívülről sem szeretnék látni, nem szerettem volna egy pici esélyt sem adni annak, hogy ez a remek egészségügy, ami kis hazánkban jelenleg működik, pont a 4. szülésemet rondítsa el! 

A 20. hét környékén lehettem, amikor felhívtam egy bábát, Béres Edinát, el tud-e vállalni és igent mondott. Annyira boldog voltam, a sírás kerülgetett. Így készültem/készültünk tovább kisfiunk érkezésére. Sokan nem értették miért nem jó nekem a kórház, Tomiban is voltak kételyek, csak jobb ott, mi van, ha….de bennem fordítva volt ez a kérdés: mi van, ha be akarnak avatkozni a folyamatba, ami a világon a legtermészetesebb dolog, mi van, ha elveszik tőlem a babám, miután megszületik, mi van, ha… ...nem szerettem volna vajúdás közben/után kiállni magamért, a babámért, nem szerettem volna konfrontálódni, mert abban a helyzetben nem szabadna, hogy az legyen a dolgom, nem viheti el a fókuszt, az energiát! Nyugalomban, biztonságban, támogató környezetben szerettem volna világra hozni a Kisfiamat!! És nekem, hangsúlyozom, NEKEM,  a BIZTONSÁGOT az intézményen kívüli szülés jelentette. Tudtam, hogy így tud teljesülni mindaz, amit szeretnék. Sokan mondták ès mondják a mai napig, hogy hú, de bátor vagy, hogy nem kórházban szülsz, nem bátor vagyok, bíztam magamban, a testemben, a gyerekemben. 3 gyereket világra hoztam, a 4. is menni fog!

Így is lett, leírhatatlan az, amit aznap átéltünk 5-en, mert hogy ennyien voltunk jelen összesen! Édesanyámnak, aki nélkül ez valószínűleg nem jöhetett volna össze, örökre hálás leszek, hogy az ő kis otthonában születhetett meg az unokája. Nagyon különleges érzés, hogy jelen volt és ő is láthatta milyen egy háborítatlan szülés/születés, és azt is szívet melengető volt látni, hogy az alig 3 órás babát már a Nagyi tarthatja a karjaiban!

Tomi, a férjem, aki habár egy rövid ideig tartott ettől a tervemtől, és elképzelni nem tudta mi lesz, és ő hogy lesz segítségemre, végül nagyon sokat tudott segíteni, támogatni, erőt adni! Azóta is azt mondja, hogy ezt mindenkinek ki kéne próbálni, és minden nőnek így szabadna csak szülni, mert ezt érdemlik!

Jelen volt 2 bába. Fülöp Angelikát akkor ismertem meg. Az ő jelenléte szülés után volt nekem a minden! Végtelenül kedves volt és én ilyen figyelmet, segítséget nem sűrűn kaptam még. Tusolás után már automatikusan hajoltam volna lábamat megtörölgetni, de ő elvette a törölközőt és megtette helyettem, lehet hogy ez most furának tűnik valakinek, de én még most is meghatódom ezen, annyira sokat jelentett!

És végül az a személy, aki azt hiszem életem végéig egy nagyon különleges helyet foglal el a szívemben, Edina. Két nagy vágyam volt a szülésemmel kapcsolatban. 1: legyen lassabb, mint az előző, hogy legyen időm megélni a vajúdás minden pillanatát (Milluska villám tempóban érkezett meg közénk). 2: Legyen időnk megtapasztalni, milyen is bábával, Edinával szülni! Hála Istennek, megvalósult! Edina kb. 40perccel Nimród megszületése előtt ért hozzánk, pont akkor,  amikor nekem szükségem volt rá! És amint belépett az ajtón, éreztem az elképesztő energiáját. Ezután már kérte is Anyut, hogy melegítse a vizet, hogy tudja a forró vizes borogatást tenni a derekamra. (Ami elkèpesztően jó èrzès volt.) Mégis a legnagyobb segítség a jelenléte volt és a szavai, a megerősítései.

Nimród 8:02-kor megèrkezett közènk, 4240grammal, abban a pózban, amiben neki és nekem is a legkényelmesebb volt, ami segítette az útját! Ezután hosszú órákig feküdtünk hármasban csodálva egymást. Majd amint lehetett hazajöttünk a szuper testvéreihez, akik szintén csak csodálták, és boldogok voltak, hogy együtt vagyunk.

Nimród érkezése maga a csoda, hálás vagyok, hogy általa megtapasztalhattam/tuk, hogy milyen a valódi háborítatlan, beavatkozásoktól mentes szülés. És milyen, amikor megszületés után nincs szeparáció egy pillanatra sem, csak az anya ,baba és apa van.

Hálás vagyok a testemnek, hogy 4 gyermeket táplált, szolgált, védett és segített a világra!

Végtelenül hálás vagyok Edináèrt, aki szülés után is "fogta" a kezem, hívott mindennap, érdekelte hogy vagyunk, hogy van a baba, hogy van Anya, Apa a gyerekek, segített ha kellett, jelen volt.

Milyen most az életünk ennyi gyerekkel? Őszinte leszek: embert próbáló és fárasztó, sokszor érzem magam borzasztó anyának, sokszor vagyok türelmetlen, sokszor van lelkiismeret furdalásom, amiatt, hogy nem tudok mindig 4 felé szakadni és kellő figyelmet fordítani külön-külön rájuk, de ők nem panaszkodnak (mèg), minden este úgy fekszünk le, hogy elmondják, mennyire szeretnek minket, és mi is Őket! Rengetegszer elmondják, hogy Nimród a legnagyobb ajándék nekik és imádják. Nekünk is hatalmas ajándék mindegyikük, Nimród meg csak a hab a tortán, vele lett teljes a családunk! Köszönöm Istenem!

                                                                                                                                                Iványi Dóri