Referenciák

Rólam írták

Jobb, ha tudjátok: a világ szerencsésebbik felébe tartozik, akinek bármilyen módon volt, van vagy lesz közös útja Edinával. Elmondom röviden, miért: kívül-belül gyönyörű, és mindig, de tényleg mindig pontosan úgy van jelen, ahogyan az a legjobb.

Elmondom inkább hosszan is. Amikor először találkoztunk, tudtam, hogy amikor majd gyermekem születik, szeretném, hogy Edina velem legyen. És ott volt, velünk volt. Nemcsak a szülésnél, hanem előtte és utána is, hosszú hónapokig. Teljes bölcs, erős, de nagyon is gyöngéd lényével. Sosem lankadó figyelmével, meg a szülés-születés, az élet feltétlen tiszteletével és szeretetével. Ezekből szövi ugyanis a családok köré azt a csodás, meleg varázstakarót, ami miatt mindig biztosan tudod: minden rendben lesz. Puhára esel akkor is, ha baj van. Fogja a kezed, de te irányítasz – kísér, nem vezet. Mindig azt kapod, amire, amennyire és amikor szükséged van, az út bármelyik részén is kéred meg, hogy tartson veled. Mindenkinek ilyen kísérőt kívánok bármiféle meg- és újjászületésekhez. Kívánnám mindenkinek Őt magát, de bármilyen fáradhatatlan is, csak egy van belőle, így nem lehet ott mindenkivel. Jobb, ha tudjátok tehát: piszok szerencsétek van, ha Vele érkezhettek meg életetek egy következő fontos állomására.

Drága Edina! Elmondhatatlanul hálás vagyok, hogy elkísértél bennünket. Köszönöm. Köszönjük! Életem egyik legnagyobb szívfacsarodása volt, amikor a harmadik napon elköszöntél és elindultál kifelé. Aztán mégis hamar tovatűnt az érzés, mert eszembe jutott: remélhetőleg lesznek még közös útjaink. Úgy legyen, sok legyen! Addig is: minden nap szeretettel gondolunk Rád.

Győrfy Eszter

Kedves Edina!
Soha nem kaptam az utam során ilyen szintű figyelmet, tàmogatást, elfogadást, ahogy beszéltünk is erről a minőségről, ilyen egy igazi anya. Te, sokaknak anyukája!
Messziről indultam, sokat készültem és ezzel beteljesedett az álmom. Te és a férjem hittetek bennem, talán jobban, mint én magamban, de megtanultam bízni az érzéseimben, és kitartani.
Annyira hálás vagyok, hogy el sem tudom mondani, hogy megismertelek, hogy léteznek ilyen emberek is, mint Te, Ti bábák, igazi anyácskàk. A szülésem során tökéletes biztonságban voltam, ez volt a világ legtermészetesebb dolga. Nagyon sokat adott az egész családomnak. Nagyon köszönöm hogy velem voltál az úton, fogtad a kezem. Köszönünk mindent! Legszívesebben ölelgetnélek most is, hogy ki tudjam fejezni, amit szavakkal nem lehet. Még találkozunk. Csodalatos ember vagy,.
...És tényleg találkoztunk 2023-ban is.

Nagy Tímea

Drága Edina!

Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék Rólad. A hála amit érzek szavakkal leírhatatlan. Általad, veled, melletted, a segítségeddel nyertem vissza a hitet önmagamba. Egy nagyon traumatikus kórházi szülés után találtam rád. Nagyon hamar a bizalmamba fogadtalak és te engem a tiédbe. Az elejétől kezdve tudtam, hogy melletted biztonságban érezhetem magam. Minden gonddal, bajjal lehet téged keresni, mindig van egy kedves szavad, tele vagy alázattal, hatalmas szakmai múlttal és tudással, empátiával. Nagyon boldog vagyok, hogy veled élhettem át a születés csodáját. Köszönök mindent, örökre a szívemben maradsz. 

                                                                      Csáti Boglárka           

Annyi mindenért vagyok hálás Edinának, de a legfontosabb: neki köszönhetjük, hogy Ármin fiunk tökéletes háborítatlanságban érkezhetett e világra, én és a férjem pedig egy gyönyörű, megerősítő, felemelő szülésélménnyel lettünk gazdagabbak. 

Edinával régebben kezdődött a történetünk, középidőben elvesztett kisfiunkat is az ő gondoskodasával szerettem volna a világra hozni. De máshogy alakult, és a gyász ideje embert próbáló volt a családunk számára. Edina ebben is támogatott minket, és bátran kijelenthetem, hogy azon kevesek egyike volt mind emberként, mind szakemberként, aki értőn és maximális empátiával fordult felénk ebben az időben. Természetes volt, hogy amikor tudomásunkra jutott Ármin érkezése, Edinát kértük, hogy kísérjen minket ezen várandósság útján is. A várandósgondozást orvos végezte, de bármikor fordulhattam Edinához kérdéseimmel, kételyeimmel. Távolságtartó, nehezen kapcsolódó ember vagyok, de Edinában, a szakértelmében 100 százalékosan megbíztam a kezdetektől.A több napos bábai szülésfelkészítőn is örömmel vettem részt ismét. Nagyszerű, hogy a végére mindig sikerül átlényegülni, és szinte várja az ember, hogy mikor lehet már része (megint) a szülés csodájában. 

                                                                           Takács Eszter

Négy gyermekünk született Edina gondoskodó segítségével, így megannyi helyzetben megismerhettük Őt. Minden kérdésünkkel, mindig fordulhattunk hozzá. Sosem voltunk elutasítva, mitöbb, azt élhettük meg, hogy számára fontosak a mi kérdéseink, és ahogy csak tud, segíteni szeretne. Ezért nagyon hálásak vagyunk!

Szeretettel és türelemmel kísérte (ha kellett távolról) hosszú-hosszú első vajúdásunkat, és mindent megtett, hogy a holtpontokon átsegítsen. Velünk volt a küzdelmes második vajúdásban, és nem hagyott magára az események értelmezésével sem. Velünk volt (fizikailag és lelkileg egyaránt), mikor a teljesen szép lefolyású harmadik szülés után egy rövid látogatást kellett tennünk a kórházban, és fájdalmaink az ő fájdalmai is voltak, és anyatigrisként küzdött a békénkért. És velünk tudott örülni őszintén, mikor negyedik gyermekünk gyorsabban érkezett, mint Ő. Mindig öröm volt a közös ünneplés, és örökre összekötött minket ez a négy születés, ez a négy dátum, és ez a négy ünnep.

Az érdeklődéséért, a gondoskodásáért, a szeretetéért, és a önfeláldozásáért örökre hálásak leszünk!

Köszönjük, Edina!

                                                              Ácsné Monori Judit

Régóta tudtam, hogy itthon szeretnék szülni, de a férjemet kellett kicsit noszogatni. Nem tudta elképzelni, hogy is néz ki egy ilyen, szerintem azt hitte, neki kell levezetnie a szülést :) Aztán találkoztunk Edinával és hazafele a kocsiban azt mondta, megnyugodott, minden rendben lesz így. Ehhez Edina személye kellett, az a béke, amit sugároz, a megkérdőjelezhetetlen szakmai tudás és az, hogy semmire nem akar rábeszélni. Tudtuk, hogy vele biztonságban leszünk. Elképesztő, hogy mikor vajúdás közben felhívtuk, hogy jöjjön, a hangomból tudta, hogy hosszú még az út. Igaza lett: 15 óra múlva született meg a kisfiam. Könnyes szemmel gondolok vissza azokra az órákra: mikor letérdelt hozzám, megölelt és azt mondta, minden rendben, tökéletesen csinálom. Elképzelni sem tudtam, hogy szülni máshogyan is lehetne. Ennek így kell történnie, így, egy szeretetbuborékban. És bízom benne, hogy ezt az érzést újra megtapasztalhatom majd vele.

                                                                Kósikné Kiss Réka

Lágy puhasággal és humoros határozottsággal vettek körül. Biztonságban éreztem magam. Nem vették el Dalmust egy percre sem, nem siettettek semmit. Mindent kérdeztek, mindenben engedélyt kértek, finoman érintettek. Természetes volt Edináék jelenléte, pedig alig ismertük egymást. És bár a szülés olyan gyors volt, hogy Edináékat meg sem várta Dalmi, telefonon keresztül is biztattak, támogattak. Érkezésük is csendes, gondoskodó, támogató volt. Rólunk szólt a szülés, ők csak kísérték az egymásra találást"
Több mint egy év távlatából is hálásan köszönöm! 

                                                                        Dabóczi Anna

Hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettem Edinát. Szívből ajánlom mindenkinek a szülésfelkészítő tanfolyamát. A legfrissebb, bizonyítékokon alapuló tudással és minden téren megerősítő jelenlétével ajándékozta meg családunkat. A 41. betöltött várandóssági hét után - a rendelet szerint - a bábai gondozást felváltotta a kórházi, így a második babám is intézményben született. A szülésfelkészítőn és az egyéni konzultációkon adott útmutatása azonban nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szülőszobát és a csecsemőosztályt ezúttal ne traumatizáló, hanem megerősítő tapasztalással hagyhassam el. Bár együttműködésünk hivatalosan lezárult, lélekben végig velünk volt, a gyermekágyas időszak alatt is tartottuk a kapcsolatot. Örülök, hogy otthonszülésre készültünk és ezt a kisfiamnak is büszkén fogom mesélni! 

                                                                             Csáki Otilia

Nagyon nehéz megtalálni a tökéletes szavakat, amik leírják azt a csodálatos élményt amit átélhettem veled. Egy traumatikus és egy nem túl jó kórházi szülés után döntöttem amellett, hogy az otthonszülést és Tèged választalak. Elsőre a gyerekem gyorsabb volt, mint te. Másodszorra viszont mindent megkaptam, amire vágytam. Egy tökéletes, meleg, megtartó és békés szülést, ahol pont úgy és pont annyira voltál jelen, amennyire szükségem volt. Meghallgattál, segítettél, támogattál Őszintén hálás vagyok. 

Hegyi Zsuzsi

Drága Edina! Egész életünkben hálásak leszünk neked a szülésélményért, a tudásért, a második kislányunkért, aki saját születésnapját megválasztva, a te kezeid közé érkezett a világra! Nagyon nehéz időszakot éltünk meg, mivel a szülés előtt pár héttel veszítettük el anyósomat. Szomorú, de varázslatos pillanat volt, mikor személyesen találkoztunk veled a szülés előtt, és a férjemmel azonnal elsírtuk magunkat, ahogy beléptél az ajtón. Itt már egyértelmű volt, hogy biztonságban vagyunk a kezeid közt. 

Ördögné Suhajda Klaudia

Szívből ajánlom Edinát, szakmailag és emberileg is egyaránt! Biztosan úgy fog cselekedni amire neked/ nektek éppen akkor a legnagyobb szükségetek van, legyen szó BÁRMIRŐL.

Egri-Brunner Dorina

Edinával a közös utunk a sógornőm várandósságával kezdődött. Könnyű dolgom volt Edina mellett elköteleződni a második terhességem alatt, ennek az előzetes pozitív tapasztalásnak köszönhetően!

Az első beszélgetések után egyből érződött a közös értékrend és hozzáállás, ami bennem végig azt az érzetet erősítette, hogy a "helyemen vagyok"! Edina szakmai profizmusával szerintem kevés dolog vetekszik! A várandósság, a szülés és az utána következő időszakban is végig biztonságban éreztem magamat mellette! Minden kérdésre, dilemmára ami felmerült bennem volt segítő/ támogató válasza!

Én azt gondolom, hogy felbecsülhetetlen kincs egy nőnek az életében, ha egy olyan szakember kíséri a várandóssága során és a szülése alatt, aki emberséges, szeretettel teli és nem utolsó sorban szakmailag is profi! Edina ilyen! Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni! Az én második kisbabám érkezése és a vele való terhesség, részben Edinának köszönhetően, egy katartikus élménye lett az életemnek!

Minden nőnek azt kívánom, hogy ehhez hasonló pozitív élmény lehessen a gyerekét a világrahozni!

Erdős Rebeka Emese

Béres Edinát volt szerencsém megismerni magánemberként, még mielőtt szó esett, hogy Bábaként segíti az édesanyákat és babájukat az otthonszülésben. Nem volt kérdés, hogy Őt kérjem fel segítőnek első és második gyermekem szülésénél, hisz tudtam már róla, hogy lelkiismeretes, megbízható, igaz hivatástudattal, szeretettel és tisztelettel áll a szakmához és az emberekhez. A szülésfelkészítő tanfolyam, online és személyes találkozások segítettek fokozatosan felkészülni az anyaságra, és bizalmat építeni a saját testemmel szemben. Nem mellesleg hasznos tippeket és új ismereteket is kaptam ezeken a beszélgetéseken.

Nálam fontos volt, hogy biztonságban érezzem magam, saját környezetben és saját ütememben szüljem meg gyermekeimet, kevés emberrel körülöttem, családias hangulatban, hogy nálam van a kontroll. De persze nem mindig lehet minden tökéletes, egy otthonszülésnél is lehetnek gondok. Az első szülésem után utólag volt egy kis rossz élményem, amit sikerült tisztáznom és feldolgoznom Edinával. Átbeszéltük a saját szálamat benne, Ő nyitott és megértő volt, és így nyugodt szívvel tudtam nekimenni a második szülésemnek vele. Megjegyzem, a második gyermekem megérkezése pikk-pakk gyorsan le is zajlott, nagy örömömre. Az otthonszülés minden előnyét kiélvezhettem és ezt ajánlom mindenkinek.
Két gyönyörű gyermekemmel mindenkinek kívánok sikeres, nyugodt, szeretetteljes és - ahogy a második szülésem lezajlott – gyors lefolyású szülést!

                                                                         Tran Hue Ha

Edinát már az első találkozásunk előtt is közel éreztem magamhoz. Bármikor készségesen válaszolt, nyugtatott, segített, ha elakadtam valamiben. A könyve olvasása után teljesen belopta magát a szívembe. Találkoztunk, ez még inkább élmélyült bennem. Éreztem azt a csodálatos lényét, éreztem, hogy számíthatok rá, ha baj van. Lett baj. De csak kicsi, szerencsére mindenki jól van. Viszont utolsó pillanatban kizáródtam. Edina végig fogta a kezünket, szívvel-lélekkel jelen volt még akkor is, ha fizikailag nem tudott végig jelen lenni. Erőt és tudást kaptam tőle, és amikor az esett jól éppen, gyengéd baráti szeretetet, törődést még később is. Furcsa, mert nem volt sok időnk és sok élményünk együtt, mégis örökre a szívembe zártam.

Gyüdi-Tekauer Léna

Nagyon szerencsésnek tartom a kis családomat amiatt, hogy már az első várandósságom során Rád találtunk. "Kezdő" kismama lévén már majdnem túl későn körvonalazódott a fejemben, hogy az otthonszülés lehet a mi utunk, te mégis lehetőséget adtál nekünk. A várandósgondozás és a szülésfelkészítő alatt nagyon-nagyon sokat tanultam tőled testi és lelki folyamatokról, és annak a ténynek az elfogadásáról, hogy nem tudhatjuk pontosan előre, mit is fog hozni a szülés, mert minden szülés más. A találkozóinkon mindig megnyugvást adott a derűs, nyugodt jelenléted. Eleinte néha furcsa volt egy-két kérdésemre azt a választ kapni, hogy "Te mit szeretnél?", de pont ezek a kérdések segítettek abban, hogy valóban felelősnek és kompetensnek érezzem magamat saját magammal és a kisbabámmal kapcsolatban.Magáról a szülésről a legtöbb emlékem homályos, talán azért is, mert sokat volt csukva a szemem. Mégis élénken él bennem az az érzés, hogy a simogató, masszírozó kezek mennyit segítettek az utunk során. Nagyon megnyugtató volt, hogy akkor kérdezted meg, hogy mit szeretnék, amikor épp megfogalmazódott bennem egy gondolat arról, hogy jó lenne testhelyzetet váltani, vagy épp inni. És akkor kérdezted, hogy "Mit érzel most?", amikor épp valamilyen új érzet érkezett.
A várandósságom és a szülés kapcsán nincs olyan mozzanat, amit utólag másképp csinálnék, és ez szerintem nagyon beszédes!Sokat jelentett az is, hogy a gyermekágyas időszakban bátran kereshettelek a (talán tipikus) első gyerekes kérdésekkel (normális, hogy ezt vagy azt csinálja??), és nem voltunk magunkra hagyva az újonnan érkezett kis jövevénnyel és a kétségeinkkel.A bábai gondoskodás, illetve te gondoskodásod tényleg nagybetűs GONDOSKODÁS!

Köszönünk mindent, Edina!

                                                                            Katona Réka

Még egyszer szeretnék megköszönni mindent. A várandósság alatti folyamatos segítséget. A biztatást és a higgadtságot a szülés során. Éreztem, hogy nem tudtam, nem mertem szülni, míg nem vagy ott; nemcsak Balázst, de engem is nagyon megnyugtatott a puszta jelenléted. Köszönöm a profi és kedves ellátást és segítséget is utána.
Összehasonlíthatatlan a két szülésélmény - hiába, hogy ezt még kicsit fájdalmasabbnak is éreztem. Annyira természetes volt, hogy itthon vagyok. Még mindig néha a hatása alatt vagyok - na jó jó, épp bébiblúzolok is közben.
Köszönöm, hogy segítettél ezt megélni. 

                                                                                   

Sánta Beáta

Kicsit úgy tekintettem Edinara, mint anyám helyett anyámra, aki szótlanul, meleg kezét a vállamra teszi és azt mondja a szemével: minden rendben! Veled is és a babával is. Ti így, ahogy vagytok rendben vagytok! Ezek az érzések sokkal többet adtak a szülésemhez, mint a legtöbb szó,amit bárkitől is kaptam a varandossagom alatt. Mivel elég gyorsan érkezett második kislanyunk, én nem is a szülés alatti csodálatos támogatását emelném ki a leginkább, hanem, amit előtte és utána kaptam Edinától. Ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy a férjem fogta a kezem a kitolásnál. Végig fogta és nem engedte el. Hatalmas erőt adott. Edina a várandósságom elejétől kezdve fogta a kezem és most se engedte el. Minden aggodalmam és félelmem szelíden elhessegette, olyan mély gondolatokkal, melyek visszaadták a magamba vetett bizalmat. Talán életemben nem kaptam olyan vissza igazolást senkitől, amit tőle, miután világra hoztam a babánkat: "Te szülésre lettél teremtve". Kaphat e egy nő ennél szebb szavakat a szülése után? Bárcsak mindenkitől ezt a támogatást kapnák a kismamák. A kórházban, a gyerekorvostól, a védőnőtöl, a szomszéd asszonytól... Ez lenne az, ami a nőt megerősìti. Hogy természetes, hogy tudunk szülni, hiszen erre vagyunk teremtve. Remélem minél több nő megtapasztalja ezt. Hogy lehet másképp szülni. Edina ebben nagy segítő, nem is segítő.. Útmutató! Örülünk, hogy őt választottuk!

                                                                               

Tavaszi Zsanett 

KEDVES EDINA!
Így végig, csupa csupa nagy betűvel. Mikor még csak meséltek nekünk Edináról, már akkor tudtuk, hogy egy fantasztikus személyről van szó. Aztán eljött a mi időnk, és felvettük vele a kapcsolatot. Imádtuk a férjemmel, hogy az első perctől kezdve nyugalmat árasztott a hangja, és jött a "megérkeztünk" érzés. Nem volt kérdés, hogy Edinával szeretnénk végigcsinálni a babavárásunkat. Bármikor, bármivel hívtuk, készségesen ált rendelkezésünkre a 9 hónap alatt. Szeretett, segített, törődött, támogatott. És egy pillanatra sem zavarta, ha egy kérdést feltettünk 88-szor, mindig ugyan azzal a türelemmel válaszolt. Első terhesség lévén, sokszor előfordult ez :D
Amikor elérkezett a mi napunk, hajnal 2-kor hívtuk fel, hogy szükségünk lenne rá. 1 órán belül megérkezett gondoskodó kezeket nyújtva. Még volt időnk, így hát ő háttérbe húzódott, így hagyva számunkra, hogy kettesben haladjunk tovább a szülővé válás útján. Aktív résznél csatlakozott hozzánk, és ráérzett mikor kell segítenie. Edinán tökéletesen érezhető, hogy számára a bábaság nem munka, hanem hivatás. Ezért KÖSZÖNÖM, hogy TE kísértél végig minket ezen a csodálatos úton. És köszönöm, hogy egy szomorkás napban is képes vagy napsugárként ragyogni!!

                                                                                    

Vígh Zsuzsi


Egy év telt el azóta, megszületett a kislányunk, Mandali, de még mindig szinte mindennap eszembe jut Edina. Már az első találkozás alkalmával is olyan volt, mintha régóta ismernénk egymást. Egyszerűen csak nagyon jó volt a társaságában lenni. A szülésnél ketten voltak ott, egy másik szintén csodálatos személlyel, Évával együtt. Annyira fantasztikusak voltak. Mindig, minden pillanatban tudták, hogy mire van szükségem, mire nincs, és minden rezdülésemre nagyon érzékenyek voltak. Nem tudom azt mondani, hogy jól éreztem magam a vajúdás hosszú órái alatt, de azt, hogy végig tudtam csinálni, és minden tökéletesen simán ment, tudom, hogy nekik köszönhetem. Engem azóta is lenyűgöz Edina elhivatottsága, szakértelme, kedvessége és nem utolsó sorban a humora. Mindig, mindenben számíthattunk rá, a várandósság alatt, és még utána is. Hetekig őt hívtam, és küldtem a kétségbeesett üzeneteket, természetesen fotóval együtt, ahogy az egy valamirevaló, első gyerekes anyukához illik. Ő azonban mindig kedvesen, és türelmesen megnyugtatott, és válaszolt minden kérdésemre. Edina egyszerűen egy csodálatos személy. Olyan kevesen vállalják föl ezt a tényleg nehéz missziót, ezt a hihetetlen felelősséget, és igazából nem tudom szavakkal kifejezni, hogy mennyire hálás vagyok neki ezért.

                                                                                                                                                        EszterEdina személyében sikerült megtalálnom a számomra tökéletes segítőt. Bebizonyította, hogy - optimális esetben - mindenféle beavatkozás és irányítás nélkül világra lehet hozni egy kisbabát. Egészen különleges érzés volt ez nekem két - egyébként jó élményként megmaradt - kórházi szülés után. Néhány biztató, dicsérő szó, ezen kívül "csak" a csendes jelenlét és a folyamat kísérése. Ennyi kellett ahhoz - a férjem támogatása mellett - hogy megszülhessem a "kis"lányomat, aki végül 4900 grammal és 61 centivel látta meg a napvilágot. Hálás vagyok az élményért a két bábának, Edinának és Évának, a férjemnek és a kislányomnak.

                                                                                    

Ármós DorkaA második gyermekem született otthon, Edinával. Mivel gyorsan haladt a folyamat a legvégén hívtam Őt. Addigra bizonyossá vált, hogy a kislányom elengedéséhez Edina jelenléte mindenképpen szükséges. Megérkezett, a szívhanghallgatás után leült mellém és végigsimította a hátam. Én egyébként nem bírom a vajúdás közbeni érintést, legalábbis eddig azt hittem. Ez az érzés elmondhatatlanul jól esett, számomra ennek a szülésnek meghatározó része lett, mindig fel fogom tudni idézni. A másik érzés, amikor Edina elment a lányom születése utáni harmadik napon tett látogatása után. Végtelen szomorúság tört rám. Edinával való kapcsolat az örömteli várakozást, az izgatott készülődést az első otthonszülésemre, na meg persze a csodaszép szülést jelentette. Ezek mind mögöttünk voltak akkor, és bennem csak az kavargott - és azóta is - hogy vajon lesz-e még ilyen.

                                                                                  

Kutrovátz Kitti


Edinával mostmár második babánkat várom. Már az első találkozás után biztos voltam benne hogy ha otthon szülök, őt szeretném magam mellett tudni. Hihetetlen empátiával, szeretettel és odafigyeléssel kíséri a várandósság időszakát. Nagyon lehet érezni hogy hivatásaként éli meg a bábaságot és minden egyes kismama egyenként fontos számára. Sose éreztem azt hogy csak egy lennék a sok közül, olyan volt mintha egy barátnőmmel beszélgetnék minden egyes telefon-, vagy személyes beszélgetésünk során. Amit még kiemelnék, hogy Edina nem "csak" empatikus, de szakmailag is naprakész és rendkívül felkészült. Gondolkodás nélkül rá tudom bízni magam, tudom hogy mindent megtesz azért hogy háborítatlanul folyhasson a szülés, de ha gond van, határozottan tud döntést hozni. Mondanom se kell, hogy ez egy szülésnél mennyire fontos. Sajnos előző babánknál kórházban kellett szülni kizáró tényező miatt, de Edina lelkileg végig velünk volt, és utána is. Mérhetetlenül hálás vagyok érte! Csak ajánlani tudom! 

                                                                         

Van Aken Eszter  


Az első élményem veled kapcsolatban, amikor elaludtam az öledben egy majdnem szülés éjszakáján. Milyen jót beszélgettünk. Közrefogtatok, védtetek. Ezzel a maradandó, meghatározó élménnyel indult az ismeretségünk. Ez a bizalmi viszony már ott volt a szülésekkor. Kívül voltál és mégis bennem egészen. Az anyaságról és a szülésről hordott véleményünk közös. Magával ragad a tapasztalatod, tudásod. A kezed érintése, amit a masszázsok alatt kaptam, még mindig bennem él. S az a megfejthetetlen titok, hogy a nap bármely szakában hívtalak, írtam, vagy csak gondoltam rád mindig a rendelkezésemre álltál. Egyszerűen nem tudtam megfejteni, hogy mikor alszol. ;) Azt hiszem sose. Jó neked, hogy sose kell aludnod, mégsem vagy fáradt. :) 

                                                                                             Judit  


Edina nem csupán egy kiváló szakember, hanem egy asszonytárs is, aki tud támogatni a női lét ezernyi megpróbáltatásában és örömében is. Igaz, nem telefonálok vele minden nap, de a lelkemben mesélek neki minden nap és tudom, hogy ezt ő is érzi.
Köszönöm, Edina, hogy vállalod a bábasággal járó örök készenlétet, türelmet és alázatot, hogy Te vagy, hogy ilyen vagy és odaadod magad a családoknak! <3" 

                                                                                                                    Hideg Zsófi


Sok szeretettel ajánlom Edinát, aki kárpótolni tudott a várandósságom kezdetén megtapasztalt erős negatív élményekért (egy félrenézett "nincs szívhang" miatt majdnem missed ab, majd -tisztelet a kivételnek- az a flegma, beszólós bánásmód, amivel az egészségügyi rendszerünk képes bánni a hozzájuk fordulóval).

Szakértelmével, odafigyelésével, kedvességével és közvetlenségével azt a biztonságot és nyugalmat tudta nekem megadni, amikre szükségem volt ahhoz, hogy a kezdeti sokk után legyőzzem a félelmeimet. Nélküle és a közös folyamatunk nélkül biztosan nem tudott volna négy óra alatt megszületni Julcsi, otthon, nyugalomban, meghittségben, gátsérülésektől mentesen. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy az otthonszülést és Edinát választottam, és nem kérdés, hogy majd a második várandósságomnál is azt szeretném, hogy ő kísérjen.

                                                                                         

                                                                         Pápa Ági


A napokban egy éve, hogy megtörtént velem az Isteni gondviselés; soha semmit nem kívántam jobban annál, mint hogy Mimi háboríthatatlanul érkezhessen meg közénk. Rettegtem attól, hogy kórházban szülessen és így mindent megtettem azért, hogy ne így legyen. Göröngyös, lelki és fizikai akadályokkal teli utat jártam be kilenc hónap alatt. De végig HITTEM benne, nehézségeim dacára. Ám a kilencedik hónapban mégis kicsúszott minden kontroll a kezeim közül.... szörnyű volt, sírtam, imádkoztam, úgy éreztem tehetetlen vagyok. Ekkor történt, hogy egy meleg júliusi napon ellátogattunk barátainkhoz a Szentendrei-szigetre, a Duna-partra. És itt kezdődött a csoda :) Épp meséltem hányattatásaim történetét több kíváncsi fülnek és az egyik "főszereplő" nevét említettem, amikor Ő teljes, fizikai valójában 'megjelent'. Ott állt, vörös hajával, szívmelengető kisugárzásával pár méterre tőlem. Azelőtt soha nem találkoztam vele személyesen, csak emailt váltottunk. Mint a mesében: megdörzsöltem a szemem....és tényleg Ő volt. Egy angyal, akit nekem küldtek :) Egy perc múlva már ott álltam előtte, és meghallgatott. A szemembe nézett (idegen voltam neki) és végighallgatott. Megértette és megígérte, hogy ami rajta múlik, azt megteszi. Alig 3 hét múlva meg is tette. Ott volt. Ő. Az angyal. Azóta tudom, Ő sokunk Angyala.

                                                                                       

                                                                                 Balázs Ivett

Az első, ami megfogott Edinában, a szépsége volt. Talán meglepő, hogy éppen ezt emelem ki a bábai munkásságából, de rám ez tette a legnagyobb hatást az első és a későbbi találkozásainkkor. Úgy éreztem, fontos vagyok neki, megtisztel azzal, hogy csinosan érkezik még akkor is, amikor én már a fájások között szinte öntudatlanul, vagy épp tejfoltos hálóingben, karomon az újszülöttel várom. Persze hamar rájöttem, hogy Edina szépsége belülről fakad, és a rám való odafigyelése, gondoskodása messze nem áll meg a külsőségeknél. Neki tényleg fontos volt, hogy velem minden rendben legyen, egész lényével mellettem állt a várandósság és a szülés alatt, sőt még utána is. Boldog vagyok, hogy az első, kórházi szülésem után a második és a harmadik gyermekemet teljes nyugalomban, biztonságban hozhattam világra Edina vigyázó, támogató segítségével! Úgyhogy vigyázat: az élmény annyira pozitív, hogy hamar kedvet csinál az ismétléshez...  

                                                                               

Héda Veronika


Lehetetlen szavakba önteni, hogy mit jelentesz nekem. A szereteted, elfogadásod az, ami megtart a legnehezebb pillanatokban, akár szülök éppen, akár nem. Neked kimondhatok mindent, ami bennem van, soha nem ítélkezel, és mindig megtalálod a megfelelő választ, ami segít. Bármi legyen is a nehézség az életemben, Te mindig a lehető legjobban vagy velem. Köszönöm a sorsnak, hogy ha már ennyi nehézséget adott, adott hozzá Téged is, akivel ezek közösek, aki megért, akivel egymás mellett lehetünk a legrosszabb és a legjobb pillanatokban is. Köszönöm, hogy része vagy az életemnek, és én része lehetek a Tiednek! Nagyon szeretlek!

                                                                                   

Nádas Eszter


Szia Edina!
Már ezerszer akartam írni; még mindig napi szinten előjön a szülés, mint élmény, tapasztalat, tanítás.
Eszméletlen sokat adott a jelenléted közben és előtte is a terhesség alatt.
Másoknál is olvastam és nálam is rengeteget jelentett az a feltétel nélküli szeretet, elfogadás és tisztelet, ami áradt belőled felénk.
És az a hatalmas nyugalom és női finomság, amit én még az anyámtól sem tapasztaltam meg, helyette feszültséget és férfias keménységet (ő is ugyanazt hozta a saját anyjától..).
Azáltal, hogy ezt Nálad megtapasztaltam, hogy lehet így is (és milyen jól eső), engem is elkezdtél változtatni, jobbá tenni, mint nő és anya. Ezzel esélyt adva egy boldogabb családnak is.
Köszönöm Neked és ölellek szeretettel!  

                                                                                 

Fodor Timka

"Ilyet se hallottam még!" -reagált egy kétgyermekes anyuka, amikor a szülésről, mint jó élményről meséltem neki. Pedig valóban, a fiunk születése ilyen volt. Ahogyan a várandósság alatt is, szépen haladtak az események, a maguk természetességében. Ebben tud Edina nagyszerű kísérő lenni. Mindig épp annyit mond, tesz, ad, amennyi szükséges. Érzékenyen, megértően nagylelkűen. Szeretek visszaemlékezni minden pillanatra. Jó szívvel ajánlom őt. 

                                                                             

Kiss Kovács Rozi


A mai napig emlékszem a védőnőm, az orvosok, a kórházi személyzet és a szülőszobán dolgozók minden egyes megjegyzésére, utasításaira. Nincsenek közöttük kedves, megerősítő, biztató, támogató szavak.
És a legnagyobb ajándék a mai napig minden egyes bábai találkozó az elmúlt majd' 3 évből és beszélgetés, ahol nem hogy nem ért soha bántás még véletlenül, vagy félreértésből sem, sem utasítás, hanem hitet, megerősítést, bizalmat, odafigyelést, szeretetet és lehetőségeket kaptam minden egyes alkalommal, és a saját életem feletti kompetencia megerősödését.
Köszönöm!

                                                                             

Bálint Boglárka

"Köszönöm a várandósság alatti sok kérdésemre kapott türelmes válaszokat, amik révén a vajúdás eseményeinek bátran engedhettem, sőt, a fájáskeltő kezed, az "uterus magicus" olajat, és főként hogy a szülés után segítettél nekivágni, hogy anyává válhassak. 
"uterus magicus" - mondtad a nevét, de nekem így maradt meg. :D 
Tán emlékszel, hogy mondtam, (amiért úgy éreztem, hogy te küldöd a fájásokat (ami nem negatív) , és okolnom kellett valakit miatta) hogy egyszer verekedni fogunk.
Helyesbítenék:
tartozom egy öleléssel."
💙                                          

Tornyainé Dóry Zsuzsi

Amikor várandós lettem, nem kerestem bábát, mert már régen tudtam, hogy ha lesz még egy gyerekem, akkor Edinával fogom megszülni. Edinával ez előtt 8 évvel találkoztam, akkor hallottam őt beszélni egy szülésfelkészítőn. Volt lehetőségem kérdezni is a szüléssel, várandóssággal kapcsolatban. Megragadott az az őszinte odafordulás, amit abban a személytelen helyzetben is kaptam, az, hogy a kicsinek tűnő problémát is komolyan vette, végiggondolta, megnyugtatóan átbeszéltük, holott az volt az első alakalom, hogy találkoztunk és utána még 6 évig nem láttuk egymást. Amikor 6 évvel később felhívtam, már biztos voltam abban, hogy vele fogok szülni. Nagyon szerettem a találkozókat Edinával, mert hatalmas elfogadással, teljes odafordulással volt jelen. Tudtam, hogy nem kockáztatok, mert ő sem kockáztat semmit. Nem volt könnyű a várandósság időszaka, mégis csodálatos órákat töltöttünk együtt a szülés alatt. A szülés sem volt könnyű számomra, mégis gyönyörű emlék. Hálás vagyok a csendes, de nagyon figyelmes jelenlétéért, a gondoskodásért, az odaadásért. Köszönöm a lehetőséget, hogy még szülés után 2 évvel is kérdezhetek a szülésemről. Köszönöm, hogy a gondozottjai között lehetek. 

Berecz BernadettElső fogadott orvos és fogadott szülésznő társaságában zajló kórházi szülésélményünket követhette egy két bábával zajló meghitt otthonszülés. Kényelmesen. Rendben. Biztonságban. Nekem, mint szülő nőnek nem volt kételyem afelöl, hogy ez számomra az az út, ami a legnagyobb biztonságot nyújt. Férjem első és második szülésünket összevetve megjegyezte, hogy nagyobb biztonságban érezte magunkat a bábák által kísért szülés közben, magas szintű szakmai felkészültségük és tudásuknak köszönhetően. A sokadik bábával való találkozás után számunkra Edina személye volt egyértelműen az, akivel tudtuk, hogy szeretnénk osztozni ezen a csodálatos napon! 

Sutus- Nagy Anett


Edinával az információs héten találkoztam először. A beszélgetésen őszintén kifakadt belőle, hogy milyen baromi nehéz gyerekeket nevelni. Ettől az őszinteségtől és bizalomtól két mondata után úgy éreztem, mintha réges-rég ismerném. Nem is volt kérdés, hogy Őt választom-e. Többször találkoztunk, a beszélgetéseink mindig valóságos beszélgetések voltak, a várakozás idején kedvesen és figyelemmel fordult felém.

A szüléssel kapcsolatban még arra is felkészített, többször utalt rá, hogy valószínűleg gyors szülés lesz, de én nem hittem neki... az első kórházi, hosszan elhúzódó szülésem után tudtam, hogy velem ilyen nem történhet... és mégis Neked lett igazad. :-)

Megindult valami, Edináék a városban kávézgattak, hogy ne zavarjanak meg a készülődésben. Amikor úgy éreztem, hogy most már tényleg szükségem van a megnyugtató jelenlétére és emeltem volna a telefont... már ott állt a kapuban. Finomság és megérzések...

A szülés gyorsan haladt, végig a legnagyobb biztonságban érezhettem magam, odafigyelés, szeretet és tapintat vett körül. Edina volt helyettem az "agy", én az időből kilépve, teljes biztonsággal adhattam át magam az érzéseimnek, az ösztöneimnek, és így válhattam a teremtés "kapujává". Elvonultam, de Edina ekkor is figyelt rám, ha nem jön értem, és nem vezet át a gondosan előkészített: kipárnázott, meleg, illatos, ... szobába, magamtól fel sem fogom, hogy a következő fájás már a kitolás kezdete... Profizmus, gyakorlat, rugalmasság, odafigyelés, közvetlenség...

Gyönyörű, fel nem fogható élmény volt! Ennél szebb szülést és Edinánál jobb segítőt nem kívánhatok!

Külön köszönet Edinának és a bábáknak, hogy a szülés után is fordulhattam hozzájuk segítségért. Edina volt, aki mellettem állt és biztatott, amikor a megérzéseimre hagyatkozva, az orvosi utasítás ellenére szoptattam a kislányomat, majd ők segítettek megtalálni azokat a szakembereket, akik azóta igazolták a döntésemet. Te mondtad, hogy egy anya mindig érzi, ha baj van a gyerekével, ez ezúttal is beigazolódott. Köszönöm az odaadó kedvességed, boldog vagyok, hogy megismerhettelek! Legközelebb is csak Veled... :-)

Richter Flóra


Már az első találkozás során éreztem, hogy Edinával egy hullámhosszon vagyunk. A várandósságom alatt végig tudtam, hogy biztonságban leszek vele. Bármikor kerestem, nagyon segítőkész volt. A találkozásainkra mindig úgy mentem, mintha egy barátnőmhöz mennék beszélgetni. Talán ezért is vártam annyira azokat az alkalmakat. Mindig hálás leszek neki, hogy vele járhattam be ezt az utat. 

Farkas-Kovács Anita


Olyan orvost kerestem, aki ugyanazt akarja, amit én: háborítatlanságot a babámnak és nekem. Végül egy bába személyében sokkal többet kaptam: Edina tudása, tapasztalata, kedvessége és szeretetteljes tisztelete ritka kincs, csodálatos ajándék volt. Mellette mindkét gyermekem
születésekor biztonságban, és a legjobb kezekben éreztem magam. Az ilyesmi egy életre elkísér. Mint a legtöbb szülő, mi is a legjobbat akartuk születendő gyermekeinknek. Tőle megkaptuk azt a biztonságot, amit a kórházakban hiába kerestünk, és amihez csak két dolog kellett: a felbecsülhetetlen naprakész tudása, és a bizalma felénk és a döntéseink felé.  Ennek köszönhetően minden szépen és természetesen zajlott, szeretetteljes támogatása óriási könnyebbséget jelentett mindkét szülésnél. Mindig hálával gondolunk rá.


Ármós Fruzsina és Nagy BenceEdina Benedek fiam születésénél segédkezett dúlaként. A terhesgondozás harmadik harmadában már többször találkoztunk, egy-egy vizsgálatot is ő végzett. A vizsgálatok során is megfogott a lényéből áradó szelídség és nyugalom, személyiségének harmóniája. Titkon bíztam benne, hogy ő lesz a dúlám, s a sors úgy hozta, hogy végül valóban ő lett, aki a forró vizes borogatást készítette a vajúdás alatt, aki figyelemmel, szakértelemmel segített a kisfiam születésénél. A szülés után is többször beszélgettünk, jó kapcsolatunk mindmáig fennmaradt. Biztos vagyok benne, hogy Edina kiváló bábája lesz sok-sok alternatív utat választó kismamának.

Emődi Klaudia Csendben és üvöltve fekszem a kádban, Edina biztonságában, minden pont akkor és pont úgy van ahogy szeretném, szinte ki sem kell mondanom, óriási figyelemmel kísér, lebegünk egy másik dimenzióban..
Mégis más volt megírva, kórházba kellett mennem, már másodszor kelt fel a Nap (ahogy a bábák mondják:))
Kudarc volt ez számomra, de nagyon nagy támogatást kaptam Edináéktól, azóta is tartjuk a kapcsolatot. Kicsi lányunk még hosszú napokon át mosolygott, sőt vigyorgott álmában, szép vajúdós pillanatokat felidézve;)
Fanni már 5 hónapos, mindig szívesen és némi meghatódottsággal gondolok vissza az együtt töltött vajúdásra, köszönjük!:) 

Léhy Barbara A bábák támogatása nekem nagyon fontos, mert már a terhesség alatt testileg-lelkileg mindenben segíteni, támogatni tudnak és akarnak. Mindig van rám és a családomra idő és figyelem. Ez az odafigyelés szülés közben a legintenzívebb, de utána sem múlik el, elkísér. Edina tudásával és tapasztalatával mindig pontosan azt adta, amire szükségem volt! Köszönöm!

Makk Virág


Az első találkozásunkkor Edina kisfiát ismertem meg, aki akkor totyogós volt (most meg már 20 éves). Ahogyan a fia, úgy Edina is elbűvölt a végtelen kedvességével. A meleg szívével. A második gyermekemet együtt szültük. Akkor még bábatanonc volt. Nagyon közel kerültünk egymáshoz. A harmadiknál egyértelmű volt, hogy azt szeretném, ő is ott legyen. Azóta 9 év telt el, de a közelség megmaradt. Ő pedig bába lett! És ha megadatik nekem, hogy gyermeket hozhatok erre a világra, az ő közreműködésével szeretném megtenni!

Melegség, biztonság, tudás, szeretet!

Köszönöm Neked Edina!

Külkey EroÉletem legjobb döntése volt, hogy otthon szültem, és nagyon boldog vagyok, hogy Edina volt mellettem. Azt szokták mondani, hogy általában megakad a vajúdás, amikor megjelennek a segítők, nálam viszont pont fordítva történt. Akkor gyorsultak be az események, amikor Edina megérkezett, annyira megnyugtatott a jelenléte. 

Eisner Zsuzsa


Az otthonszülés gondolata viszonylag későn merült fel bennem egy kedves, otthon szült barátnőm levele kapcsán, ami mélyen felkavart. Lázasan keresgélni kezdtem a neten valakit, akivel tudok beszélni erről, akitől információt kaphatok, aki segít a döntésben. Így akadtam rá Edinára az aromakeverékek honlapon. Mind a négy szülés történetét végig zokogtam, annyira őszinte és megható volt. Mikor kétségbeesetten felhívtam telefonon, hogy beszélnem kell valakivel, ő mérhetetlenül kedves és segítőkész volt, pár napon belül időt szakított rá, hogy meglátogasson. Az az este mérföldkő volt az életemben, három órát töltött nálunk, késő estig maradt, pedig két kisgyerek várta otthon. Olyasfajta nyugalom és empátia sugárzott belőle, amit szinte még senkinél nem tapasztaltam. Rendkívüli érzés volt, hogy valaki ennyire rám tud hangolódni, meg tudja érteni az érzéseimet, a kételyeimet. Semmilyen nyomást nem gyakorolt rám, semmilyen irányba nem igyekezett befolyásolni, csak segíteni akart, hogy a számomra legjobb és legbiztonságosabb megoldást tudjam megtalálni. Részemről azon az estén eldőlt, hogy otthon szeretnék szülni és lehetőleg vele. Az információs hét ebben teljesen megerősített. Nagyon sok segítséget és önzetlen törődést kaptam tőle már a várandósságom alatt is. Mindig rendelkezésre állt és mindig az én érdekemet tartotta szem előtt. Jó, hogy vannak még ilyen emberek. A szülés vele életem eddigi legfelemelőbb élménye volt. Nagyon jól esett az általa megtestesített női jelen-lét! Hihetetlenül diszkrét és figyelmes volt, mindig megérezte, hogy mire van szükségem, szavak nélkül megértett. Nagyon ritka az Edinához fogható önzetlen, segítőkész és empatikus ember, aki teljes szívéből a hivatásának él, mindemellett kitűnő szakember. Csakis vele tudom elképzelni az elkövetkező szüléseimet is. Köszönöm, hogy vagy Edina!

Maradj mindig olyan csodálatos ember, amilyennek megismertelek!

Simon Ágnes


2016 tavaszán született második gyermekünk Edina segítségével. Számomra akkor a legtöbb és legjobb az volt,hogy békét biztosított :) Ez a teljes bizalom,amit adott nekünk,sokat jelentett. 

                                                                                                                                        Czimer Krisztina
Első fiam, Máté október 17-én született Edina és Évi segítségével. Hosszas bábakeresés után, már szinte a finisben találtam Edinára. Pont ilyen bábát és nőt képzeltem segítőmnek, mint ő, nagyon hálás vagyok a Sorsnak, hogy végül csak hozzávezetett!

Ölvedi Réka

Ha azt mondom, hogy azért ajánlom Edinát, mert mindent megtett szakmailag értünk, hogy biztonságban legyünk, akkor keveset mondtam. De ennél Ő sokkal többet tett: hitt bennünk, biztatott, bátorított, támogatott, segített, támaszt nyújtott és szeretett minket! A részünkké vált. Olyan alázattal és tisztelettel állt mellettünk, ami példaértékű ebben a világban, és nem csak a szülészeti ellátásban kincs. A legjobb döntés volt vele szülni. Csak ajánlani tudom!  

Jobbné Vinczellér Anita


Három dolog miatt szerettem volna végre a negyedik gyermekemet otthon szülni:
1. Nehogymár fájások közepette én üljek autóba, és induljak el egy számomra idegen helyre, idegenek közé! Jöjjenek csak hozzám!

2. Kizárt dolog, hogy negyedszerre is háton fekve hozzam a világra a gyermekemet, mint egy nyomi teknős!

3. Ne fogdossa senki az én újszülöttemet, akit nem ismerek, és kizárt, hogy bárki elvigye tőlem!

Edina jött, megismerhettem a szülés előtt. Bíztam benne. Szülés során segített megtalálnom a számomra legmegfelelőbb pózt. Ami örök, mély emlék marad, a szülés vége felé történt. Már három szülésem volt, tapasztaltam sokmindent. A kitolási szakasztól mindvégig féltem, az előző háromnál is nagyon fájdalmas volt. Ám a kórházi szüléseknél mikor kérdeztem, hogy mikor lesz már vége, mindig olyanokat mondtak, hogy "nyomjon anyuka még három nagyot, és kint lesz!" vagy négyet, ötöt, mindegy is. Edina csak annyit mondott mikor kérdeztem, hogy "Úton van." Ez volt az a segítség, amivel életemben először tapasztalhattam meg a valódi utat. Arra koncentráltam, arra fordultam, fordított, amerre kellett. Befelé. A születendő gyermekem felé.
Csodálatos volt. Köszönöm.

Cserményi Lilla vagyok, 2017. január 2. napján hoztam világra Vajki fiamat Edina és a családom támogatásával. Három gyermekemből kettő itthon volt, egy négy éves és egy tizenhat éves. Panelban, a kilencedik emeleten.. mert bárhol lehet.. (minden szomszéd tudott róla, és szurkoltak, és képeslapokat kaptunk amikor kiraktuk az új lakó érkeztét és szükséges adatait tartalmazó táblát a folyosóra) 

Mindig hálás szívvel gondolok rád... És derűsen mosolygok ma már azon az érzésen, mikor tudtam, hogy nem jössz többet, hogy véget ért a közös utunk, és mély fájdalom volt bennem, hogy elveszítlek... Életünk végéig tanuljuk a változást, tudom. De akkor olyan elesett voltam, hogy a fájdalomhoz még társult némi düh és harag is. Meg, hát itt hagytál a "közös" gyermekünkkel, no!
Ölellek 


Már első találkozásunk alkalmával éreztem, hogy igen, Ő az, akivel szeretném, hogy a kisbabánk megszülessen. Valami láthatatlan szál kapcsolt össze minket az őszinte, meleg és nyílt beszélgetésünk után, de szerintem valahogy így érezhet minden kismama, aki Edinát segítőnek választotta várandósságához, szüléséhez. Ez a szál pedig azok a megfoghatatlan érzések összessége, mint a bizalom és a szeretet... 

Antal Zita


Nekem csodálatos élmény volt Edinával itthon szülni a kislányomat, amikor szükség volt rá, itt volt, de csak olyan mértékben, amekkorát a helyzet megkívánt, amikor meg magányra volt szükségem, visszahúzódott hagyva a szülést kibontakozni. Végtelenül kedvesen, rugalmasan, elfogadóan volt jelen.

Lovas Katalin

Csendes jelenléted olyan biztonságot nyújtott, melynek segítségével teljesen át tudtam adni magamat a születés csodájának... Köszönöm!

Balázs Timi 


Negyedik gyermekünket vártuk, tervezetten otthon, ám bábánk még nem volt. Tétováztam, s közben két név között ingáztak a gondolataim.
Igen, Edina volt az egyik.
A legelső levélváltástól közel éreztem magamhoz. Egy nyelvet beszéltünk. Igazi,harcos nő.A kifejezés nemes értelmében. Az érintése, tekintete, hangja pedig...! Megsimította az arcom, megölelt, és békítő, elfogadó szeretet áradt belőle, mikor feltártam traumáim egyikét. Nem akart meggyőzni semmiről, csak ott volt. Velem. Velünk. Azokra a pillanatokra- teljes figyelmével.
Végül a mekóniumos magzatvíz miatt kórházba kényszerültünk, de Edina telefonon bármikor elérhető volt számomra.
Epizódnyi a mi történetünk, de nem felejthető.

Szeretettel: Ferencz Judit


Ami itt születés, az odaát halál. Ami itt halál, az odaát születés. Te bába vagy, életeket tartasz a tenyeredben, és tudod mekkora kincs csusszan a kezeid közé, mert pontosan tudod milyen az, mikor elveszíted. Megtanultad többszörösen is - és elbírtad. Én még senkit nem láttam olyan ébernek és koncentráltnak hulla fáradtan, mint amilyen éber te voltál 23:39-kor mikor letekerted a lányom nyakáról a köldökzsinórt. Kemény leckéket kaptál, de gazdagítja a hivatásodat. Mérhetetlen tiszteletet ébreszt feléd abban aki ezt megtapasztalja. 

Kovács Kinga Veronika


Edina végigkísért a várandósságomon és minden találkozásunkkor figyelmet, megértést és iránymutatást kaptam. A válaszai megnyugtattak, hogy a világ legtermészetesebb dolga történik épp velem. A szülésem során hihetetlen nyugalmat és szakértelmet árasztott. A hangja mindig halk és magabiztos volt. Ha vizsgálni kellett engedélyt kért és megvárta, amíg készen állok rá. Azt éreztem, hogy vele biztonságban meg tudom szülni a kisfiamat. És így is történt.

Békefi Emese


Edina kedvessége és nyugalmat árasztó jelenléte nekem a vajúdás alatt hatalmas erőt adott, hogy a végsőkig kitartsak. Magát és a magánéletét nem kímélve teszi mindazt, amire hivatott...KÖSZÖNJÜK!

Bea és István 


Első babánkat vártuk és mindenképpen otthon akartam szülni. Nem vártam semmit, de amit kaptam, az leírhatatlan. Amikor megkérdezik, hogy milyen volt, akkor röviden és tömören azt szoktam mondani, hogy "meghitt, bensőséges és szeretetteljes". Valósággá válhatott, hogy én vagyok a királynő és a kis csodás babánk a kis királykisasszony, akiknek minden óhaját, sóhaját szeretettel várják, segítik! Köszönjük szépen!!!  

Oláh Orsolya


Otthon szültem Edinával, legálisan. Óriási szakértelmet és tiszteletet kaptam tőle. A tudatot, hogy minden percben figyel, és az első gyanús jelre lép, nem hagy cserben minket. Okos és empatikus tanácsokat, támaszt, megerősítést. A gondozása alatt istennőnek éreztem magamat, hónapokig, ami utána is megtartott a nehéz időkben. A nyugalma már-már gyanús volt, az első kórházi várandósság és szülés után. Nem nyomasztott semmivel feleslegesen, pedig túl sokat is tudok a szülésről. Tájékoztatott mindenről, de csak akkor, amikor valóban aktuálissá vált. Ilyenkor győződtem meg róla, milyen mélységesen ismeri a hivatását és minket is aprólékosan megfigyel. 

Sosem helyezte magát fölém, sem beszédben, sem fizikailag - letérdelt mellém, mikor vajúdtam - mégis őt tisztelem a legjobban minden hasonló szakember közül.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy ő egy csoda, a szó legnemesebb értelmében, minden várandósnak járna az a gondoskodás, szeretet, figyelem, amire ő képes.

Aggot Eszter


Edina szakértelme, tudása, embersége, az hogy hitt bennem, bennünk nekem mindennél többet jelentett. És neki köszönhetem az egészséges, élő fiamat.

László Linda


Drága Edina! Minden nap gondolok rád! Bár nem régi, de mégis olyan mély nekem ez a kapcsolat. Köszönöm hogy velünk voltál! Sosem feletjük el Vannak olyan pillanatok, amikor az ember úgy érzi, hogy valami fantasztikus dolog történik, valami ami felettünk áll, amit nem Ő irányít, hanem ajándékba kapja... nekem ilyen volt az első találkozásom Veled. Éreztem, hogy jó helyen vagyok és minden találkozásunkkor éreztem, hogy minden rendben van. Minden! És szerencsénkre a szülésnél is ott voltál. Boldogság!

Holup Orsi 


Drága Edina. Bár személyesen nem lehettél jelen se Míra, se Sámuel születésénél, mégis ott voltál. Egy szinte véletlenszerű telefonbeszélgetéssel kezdődött, mikor Míra születése előtt pár héttel kicsit aggódni kezdtem. Emlékszem a nagy hóra, a fehérbe burkolt hegyünkre, a nagy csendre, ami körül vett akkor. Megnyugtattál. Magabiztossá tettél. Megbizonyosodtam - sokadszorra - arról, hogy szülni csakis otthon, veletek. Ez a fajta mély megértés, az alázattal viselt szakmai tudás lenyűgözött mindig. Azóta tudunk egymásról, valami rejtélyes úton, Te és én. Gyerekeink születésekor összesűrűsödnek /összetalálkoznak világaink. Azután jönnek a dolgos hétköznapok.Sámuel születésénél úgy szerettél volna jönni és én annyira vártalak, de minden kicsit máshogy alakult, hamarabb, és csak utólag értesültél. Biztosan így kellett történnie. Olyan jól esett, hogy utána beszéltünk mégis. Ne szomorkodj, ha lesz harmadik, akkor elvárlak :)

Szeretettel ölellek.
BN vagyis Nóra


Drága Edina! Azt hiszem, azzal kell kezdenem, hogy minden találkozásunknál nagyon jó volt veled lenni. Mindig az az érzés volt meghatározó, hogy belőled ennyi nem elég. És mindezt úgy, hogy a várandósság alatti két beszélgetésnél, amikor megláttalak, az volt az első gondolatom, hogy milyen szomorú vagy. (Persze simán lehet, hogy csak fáradt voltál. A férjem szerint én pl. dühösnek látszom, amikor nagyon koncentrálok valamire.) De amikor elkezdtünk beszélgetni, akkor mindig teljesen velem (velünk) voltál lélekben.

Nekünk az otthonszülés terve teljesen racionális döntés volt, mondjuk ahhoz K. kellett, hogy elindítson ezen az úton. (Egy Bike with Baby óra után megkérdezte, hogy otthonszülésre nem gondoltunk? Csak ennyi. Pedig akkor még a fiam is csak három hónapos volt.) Addigra Nandu könyvét már elolvastam, azt is K. ajánlotta. (Ina May Útmutató szüléshez könyvét meg még a fiam születésére készülve.) Ezután még pár szakmai cikket olvastam, megosztottam férjemmel a lényeget, és eldöntöttük, hogy ez a mi utunk.

Az, hogy veled szüljünk, már nem ilyen tudatosan dőlt el. Ezt én döntöttem el, a férjemmel mindkettőnk szerint az volt a fontos, hogy én egy hullámhosszon legyek a kísérőnkkel. (Nyilván azért megvétózhatta volna a választást.) Nagy szerepet játszott a döntésben, hogy biztonságban éreztem magam veled a vetélés során. Ezek után kicsit úgy éreztem, hogy tartozom is azzal, hogy veled szüljek. Nyilván ez nem egy jó kiindulási alap, voltak is kétségeim. Aztán a szülésfelkészítőn végleg meggyőztél, többek között azzal, hogy járjuk körbe a lehetőségeket, azt válasszuk, aki nekünk a legjobb, ne feltétlenül téged. Bár én ezt nem tettem meg, ha egyszer megvan a bizalom a szakmai tudásod és a személyed felé, akkor kell ennél több?

Amikor először hívtalak, azért már az se teljesen véletlenszerű volt. Ugyan az első trimeszter vége előtt nem terveztem senkivel se felvenni a kapcsolatot, de persze magamban már tervezgettem, hogy mi hogy legyen majd. (Az a várandósság nem úgy alakult, ahogy terveztem, de most már egyáltalán nem bánom, hiszen akkor a lányom nem lenne itt velünk.)

Aztán amikor kiderült, hogy K. nálad bábatanonc, az is nagyon meggyőző érv volt. Őt olyannak ismertem meg, aki ha valamibe belekezd, akkor abban mindennek utánajár. Úgy éreztem, ha egyszer ő téged választott, akkor én is nyugodtan választhatlak téged.

Nem csalódtam. Nagyon meghatározó volt a 30. heti találkozásunk, ahol szinte végig csak én beszéltem, mégis teljesen megnyugtattál. Valahogy addigra megtalált egy csomó rosszul végződött történetet, de a találkozó után már ezek nem érdekeltek. Azt nem tudom, ezt hogy csinálod, de nagyon jó, hogy van egy ilyen kisugárzásod.

Maga a szülés meg pont úgy alakult, ahogy a legjobb volt. Szeretném azt hinni, hogy ha végül kórházba mentünk volna, akkor se téged hibáztattalak volna, de cseppet se bánom, hogy nem derült ki, mi lett volna akkor.

Mindenesetre nagyon köszönök mindent: hogy megismerhettelek téged, és te megismertetted velünk a háborítatlan szülést. Ebből tényleg annyi önbizalmat merítettem, biztos vagyok benne, hogy máshol is fogom tudni kamatoztatni. És amit nem hittem volna magamról: elkezdtem vágyni még egy várandósságra, szülésre, kisbabára. Valószínűleg nem lesz, de teljesen úgy voltam vele, hogy engem aztán ez tuti nem ér utol, és mégis.

Sok szeretettel, A.


Edina az, aki mellett mindig maximálisan biztonságban érzem magam. Nem kell kézben tartanom az eseményeket, hagyhatom, hogy történjen, aminek történnie kell, mert ő figyel és vigyáz ránk.
                                                                     Nádas Eszter