Statisztika

                       2023

2023-ban összesen 81 családtól kaptam felkérést legális, otthoni szülésük kísérésére.

A 81-ből 5 várandósság végződött természetes vetéléssel az első 12 héten belül. 

2 édesanya a kórháztól való távolság és/vagy az általa kedvezőtlennek ítélt körülményei miatt kényszerült meggondolni magát és az intézményi szülés mellett dönteni. 

14 további édesanya előzetes szakmai kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.  

A kizáródások okai részletesen tehát:

A 74-ből

- 2 édesanyának terminustúllépés ( = betöltött 41. hétig meg nem indult szülés) miatt kellett kórházba mennie (mindketten hüvelyi úton szültek),

- 2 várandós esetében az idő előtti burokrepedés után 12 órán belül nem indult meg az aktív vajúdás (hüvelyi úton szültek mindketten),

- 3 várandós édesanyánál az idő előtti burokrepedés során meconiumos magzatvíz folyt el (egy közülük császármetszéssel adott életet a kisbabájának, ketten pedig hüvelyi úton), 

- 2 várandós édesanya a betöltött 37. hét előtt meginduló szülés miatt nem szülhetett legálisan otthon (mindketten hüvelyi úton szültek),

- 1 várandós édesanya esetében a szülés előtti utolsó ultrahang vizsgálat 4000 g feletti születési súlyú babát valószínűsített, ezért záródott ki az otthonszülés lehetőségéből (császármetszéssel adott életet a babájának),

- 1 édesanyának a szülésig nem rendeződő laborparaméterek miatt a konziliárius szülész-nőgyógyász szakorvos az intézményi szülést javasolta (hüvelyi úton szült),

- 1 édesanyának az újszülött adaptációjára nézve rizikót hordozó gyógyszer szedése miatt kellett kórházban szülnie (hüvelyi úton szült),

- 1 édesanya esetében a hosszasan elhúzódó látencia szak nem fordult át előrehaladást hozó aktív vajúdásba (császármetszéssel adott életet a babájának),

- 1 édesanya sajnos elvesztette a kisbabáját a harmadik trimeszterben. Mélységes megrendüléssel osztozom veszteségükben, hasonlóképp a korai hetekben elvesztett babák családtagjainak veszteségében is.

2023-ban összesen tehát 60 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 11 alkalommal pedig második bábaként.

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 60-ból 4 várandós került kórházba.

A 4-ből ketten először szülők, egy másodszor szülő és egy negyedszer szülő édesanya volt. Hárman közülük a szülés kifáradása miatt kerültek kórházba (egyikük császármetszéssel, ketten hüvelyi úton szültek), egy esetben pedig a baba befolyásolhatatlan beilleszkedési rendellenessége miatt kellett kórházba mennie az édesanyának (császármetszéssel adott életet a babájának).

56 alkalommal otthon született meg a kisbaba. Ebből

54 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés utáni időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 2 órában összesen 2 kórházba szállítás történt. (Mindkét esetben az anyai vérzés mennyisége okán vált szükségessé az intézményi kontroll. Mindkét édesanya az ambuláns ellátást követő néhány órás megfigyelési időszak letelte után azonnal hazament.)

A szülés utáni első 24 órában történt neonatológusi vizsgálat során 1 újszülöttet utalt kórházi felülvizsgálatra a szakorvos, méhen belül szerzett fertőzés gyanúja miatt (a baba teljesen egészséges. Pár napos antibiotikumos kezelés után vitték haza szülei a kórházból).

2023-ban egyetlen esetben sem kellett az újszülött-mentőszolgálat segítségét kérni. A korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban is minden újszülött kifogástalan állapotban született, kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel.

26 kisfiú és 30 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 16-an, guggolva 6-an, négykézláb 12-en, állva 10-en, ülve 3-an (ebből egy valaki szülőszéken). Békapózban egyvalaki. Oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 8-an adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 26-an vajúdtak és/vagy szültek.

21 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, amely semelyiküknél sem okozott semmiféle problémát. Egy kisbaba az egyik kézfejét a feje mellett tartva született.

Meconiumos magzatvízből 4 baba született. Ők is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban. Tevőleges beavatkozást egyikük sem igényelt.

Gátmetszés végzésére egyetlen esetben sem volt szükség.

Sértetlen gát és szeméremtest 25 esetben, ellátást nem igénylő, felszínes bőr- és/vagy nyálkahártya sérülés 21 esetben, gátsérülés egy-két öltéssel történő egyesítése pedig 10 esetben történt.

12 szülés indult spontán burokrepedéssel, 44 pedig méhösszehúzódásokkal.

2 kisbaba burokban született.


Valamint néhány érdekesség:

- A 2023-as évi első baba január 5-én született velem, az évi utolsó pedig december 29-én. 

- A babák leggyakrabban a hajnali órákban jöttek világra.

- A legnagyobb súllyal egy fiúcska érkezett: 4960 g-mal. Az édesanyja gátja és szeméremteste sértetlen maradt.

37 hetesen 3 baba,

38 hetesen 8 baba,

39 hetesen 21 baba,

40 hetesen 24 baba született.


Az összesen 60 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során

4 először szülő-,

30 másodszor szülő-,

12 harmadszor szülő,

10 negyedszer szülő

4 ötödször szülő édesanyát kísértem.


Szívmelengető különlegességek:

- életemben először abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy olyan család ötödik gyermekét fogadhattam, akinek a négy előző testvére is mind otthon született, velem.

- Egy - a kilencvenes években - otthon született édesapa otthon született kislánya is a kezeimbe érkezett az idén.

- Egy nagyszülőpár immár hatodik otthonszületett unokáját is volt szerencsém fogadni. (Az előző otthonszületettek is velem születtek mind.)

- Az idei évben, sok év szünet után, nagynénivé születtem újra, amikor egyetlen húgom életet adott legkisebb, meglepetés gyermekének, Kornélnak.


Említést érdemel továbbá, hogy:

- az előző évekhez hasonlóan idei évben is jellemző adat, hogy az engem felkérő családok 15%-ában az édesanya és/vagy az édesapa egészségügyi dolgozó, (köztük szülésznők, pszichológusok, állatorvosok, klinikai szakpszichológus, csecsemő- és gyermekápoló szakember, gyógypedagógus). Valamint az ügyvéd/jogász végzettséggel rendelkező szülők is jellemzőek az otthonszülést választó családok körében, idén is.

- 5 esetben nem tudott az édesanya a saját otthonában szülni a kórháztól-, vagy a bábától való túl nagy távolság miatt és szült ehelyett felajánlott kölcsönlakásban.

- 6 esetben voltak kénytelenek a családok alkalmazkodni ahhoz a rendszerhibához, amely miatt sajnálatos módon nem sikerült találni olyan gyermekgyógyász szakorvost, aki a szülést követő 24 órán belül az újszülött vizsgálatát az újszülött otthonában biztosítani tudta volna, ezért a vizsgálat érdekében az újszülött és édesanyja utazásra kényszerült az első 24 órán belül.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy

- 8 alkalommal voltam háttérbába korai-, természetes vetélés kísérése során.

- 1 alkalommal voltam háttérbába intézményi szülésre készülés során.

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!


2022

2022-ben összesen 72 családtól kaptam felkérést legális, otthoni szülésük kísérésére.

A 72-ből 9 várandósság végződött természetes vetéléssel az első 12 héten belül.

14 további édesanya előzetes szakmai kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni. 7 édesanya pedig a kórháztól való távolság és/vagy az általa kedvezőtlennek ítélt körülményei miatt kényszerült meggondolni magát és az intézményi szülés mellett dönteni.

A kizáródások okai részletesen tehát:

A 63-ból

- 1 édesanyánál az idő előrehaladásával ikervárandósságot igazoltak (hüvelyi úton szülte meg egészséges babáit)

- 1 édesanyának terminustúllépés ( = betöltött 41. hétig meg nem indult szülés) miatt kellett kórházba mennie (hüvelyi úton adott életet a kisbabájának),

- 3 várandós esetében az idő előtti burokrepedés után 12 órán belül nem indult meg az aktív vajúdás (hüvelyi úton szültek mindhárman),

- 3 várandós édesanya a betöltött 37. előtt meginduló szülés miatt nem szülhetett otthon (mindhárman hüvelyi úton szültek)

- 1 várandós akut lepényleválás miatt nem tudott otthon szülni (császármetszéssel adott életet a babájának),

- 1 várandós édesanyának a szülés megindulásakor jelentkező bővebb vérzés miatt kellett kórházba mennie (császármetszéssel adott életet a babájának).

- 1 várandós kisbabája farfekvésben helyezkedett el a vajúdás megindulásakor (császármetszéssel jött világra a kisbaba),

- 1 édesanyának a szülésig nem rendeződő laborparaméterek miatt kellett kórházban szülnie (hüvelyi úton szült)

- 1 édesanya terhességi epepangás diagnózisa miatt a szülés előtti hetekben konziliárius szülész-nőgyógyász szakorvos az intézményi szülést javasolta (hüvelyi úton szült)

- 1 édesanya sajnos elvesztette a kisbabáját a középidőben. Szívből osztozom veszteségükben, hasonlóképp a korai hetekben elvesztett babák családtagjainak veszteségében is.

2022-ben összesen tehát 42 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 8 alkalommal pedig második bábaként.

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 42-ből 2 várandós került kórházba.

- Egyikük, egy először szülő édesanya kifáradás miatt (hüvelyi úton szült a kórházban),

- másikuk pedig, egy harmadszorszülő édesanya a tágulási szakban kialakult részleges lepényleválás miatt került kórházba. (Császármetszéssel adott életet a babájának).

40 alkalommal otthon született meg a kisbaba. Ebből

38 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés utáni időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 2 órában összesen 2 kórházba szállítás történt. (Mindkét esetben anyai okból: egyiküknél a méhlepény teljes-, másikuknál pedig részleges visszamaradása okán. Az egyik édesanya az ambuláns ellátást követő 2 órás megfigyelési időszak letelte után azonnal hazament.)

2022-ben egyetlen esetben sem kellett az újszülött okán kórházba menni és/vagy az újszülött mentőszolgálat segítségét kérni. A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is minden újszülött kifogástalan állapotban született, kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel.

27 kisfiú és 13 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 17-en, guggolva 8-an, négykézláb 5-en, állva 3-an, ülve 4-en (ketten szülőszéken, 1 vécén, 1 a párja térdein). Oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 3-an adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 10-en vajúdtak és/vagy szültek.

11 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, amely semelyiküknél sem okozott semmiféle problémát.

Meconiumos magzatvízből 1 baba született. Ő is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban. Tevőleges beavatkozást nem igényelt.

Gátmetszés egyetlen esetben történt.

Sértetlen gát és szeméremtest 22 esetben, ellátást nem igénylő, felszínes bőr- és/vagy nyálkahártya sérülés 11 esetben, gátsérülés egy-két öltéssel történő egyesítése pedig 7 esetben történt.

8 esetben indult a szülés spontán burokrepedéssel, 34 esetben pedig méhösszehúzódásokkal.

4 kisbaba burokban született.

Valamint néhány érdekesség:

- A 2022-es évi első baba január 4-én született velem, az évi utolsó pedig december 25-én. - A babák leggyakrabban a hajnali órákban jöttek világra.

- A legnagyobb súllyal egy fiúcska érkezett: 4815 g-mal. Az édesanyja gátja és szeméremteste sértetlen maradt.

37 hetesen 5 baba,

38 hetesen 3 baba,

39 hetesen 14 baba,

40 hetesen 16 baba,

41 hetesen 2 baba

született.

- Az összesen 42 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során

6 először szülő-,

18 másodszor szülő-,

10 harmadszor szülő,

6 negyedszer szülő

1 ötödször szülő és

1 nyolcadszor szülő édesanyát kísértem.

Említést érdemel továbbá, hogy:

Az idei évben is jellemző adat, hogy az engem felkérő családok 15%-ában az édesanya és/vagy az édesapa egészségügyi dolgozó, (köztük szülésznők, pszichológusok, klinikai szakpszichológus, csecsemő- és gyermekápoló szakember, gyógypedagógus).  Valamint ügyvéd/jogász végzettséggel rendelkező szülők is jellemzőek az otthonszülést választó családok körében, idén is.

7 esetben nem tudott az édesanya a saját otthonában szülni a kórháztól-, vagy a bábától való túl nagy távolság miatt és szült ehelyett felajánlott kölcsönlakásban.

8 esetben fordult elő, hogy sajnálatos módon nem sikerült találni olyan gyermekgyógyász szakorvost, aki a szülést követő 24 órán belül az újszülött vizsgálatát az újszülött otthonában biztosítani tudta volna, ezért a vizsgálat érdekében az újszülött és édesanyja utazásra kényszerült az első 24 órán belül.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy

9 alkalommal voltam háttérbába korai-, természetes vetélés kísérése során, illetve 1 alkalommal egy középidős veszteség kísérésekor.

4 alkalommal voltam háttérbába intézményi szülésre készülés során.

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

2021

2021-ben összesen 69 családtól kaptam felkérést legális otthoni szülésük kísérésére.

A 69-ből 8 várandósság végződött természetes vetéléssel az első 12 héten belül.

12 további édesanya előzetes szakmai kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.

Részletesen:

A 61-ből

- 1 édesanyának terminustúllépés miatt kellett kórházba mennie ( = betöltött 41. hétig meg nem indult szülés) (hüvelyi úton adott életet a kisbabájának),

- 1 várandós az időközben kialakult terhességi cukorbetegség miatt nem választhatta az otthonszülést (hüvelyi úton szült),

- 2 várandós igazolt, B típusú streptococcus fertőzés miatt nem tudott otthon szülni (hüvelyi úton szültek mindketten),

- 1 várandós kisbabájánál többszörös fejlődési rendellenességet igazoltak sajnos a vizsgálatok (hüvelyi úton szült),

- 2 édesanyának a vajúdás megindulásakor kellett kórházba mennie szakmai kizáró ok miatt (egyik esetben meconiumos magzatvíz elfolyásával indult a vajúdás, a másik esetben a szülés megindulásakor láza volt az édesanyának, ehhez pedig megemelkedett magzati szívfrekvencia is társult  (hüvelyi úton szültek mindketten),

- 1 édesanyánál befolyásolhatatlan és elviselhetetlenül erős fájdalom jelentkezett a látencia szakaszban (császármetszéssel adott életet a babájának),

- 1 édesanyának a szülés előtti hetekben lezajlott, középsúlyos COVID-fertőzése után konziliárius szülész-nőgyógyász szakorvos a laborértékek alapján az intézményi szülést javasolta (hüvelyi úton szült),

- 1 édesanyát kóros CTG eredmény miatt utaltunk kórházba (császármetszéssel adott életet a babájának),

- 1 édesanya kezelt és karbantartott terhességi epepangás diagnózisa miatt a szülés előtti utolsó pillanatban konziliárius szülész-nőgyógyász szakorvos az intézményi szülést javasolta (hüvelyi úton szült)

- 1 édesanya meggondolta magát és a kórházi szülés mellett döntött.

2021-ben összesen 49 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 10 alkalommal pedig második bábaként.

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 49-ből mindössze egyetlen várandós, egy először szülő édesanya került kórházba, kifáradás miatt. (Hüvelyi úton hozta világra gyermekét.)

48 alkalommal otthon született meg a baba. Ebből

46 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés utáni időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 24 órában összesen 2 kórházba szállítás történt. (Egyik esetben az újszülött okán, másik esetben pedig anyai okból.)

A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is minden újszülött kifogástalan állapotban született, kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel.

31 kisfiú és 17 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 20-an, guggolva 8-an, négykézláb 8-an, állva 5-en, ülve 2-en (egyikük szülőszéken). Oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 5-en adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 7-en vajúdtak és/vagy szültek.

14 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, ami senkinél semmiféle problémát nem okozott.

Meconiumos magzatvízből 7 baba született. Ők is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban. Tevőleges beavatkozást egyikük sem igényelt.

Gátmetszés nem történt.

Sértetlen gát és szeméremtest 33 esetben, ellátást nem igénylő, felszínes bőr- és/vagy nyálkahártya sérülés 8 esetben, gátsérülés egy-két öltéssel történő egyesítése pedig 7 esetben történt.

9 esetben indult a szülés spontán burokrepedéssel, 40 esetben pedig méhösszehúzódásokkal.

2 kisbaba burokban született.

Valamint néhány érdekesség:

- A 2021-es évi első baba január 2-án született velem, az évi utolsó pedig december 29-én. - A babák leggyakrabban a hajnali órákban jöttek világra.

- A legnagyobb súllyal egy fiúcska érkezett: 5060 g-mal. Az édesanyja gátja és szeméremteste sértetlen maradt.

37 hetesen 2 baba,

38 hetesen 5 baba,

39 hetesen 27 baba,

40 hetesen 14 baba

született.

- Az összesen 49 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során

6 először szülő-,

15 másodszor szülő-,

17 harmadszor szülő,

8 negyedszer szülő

1 ötödször szülő

1 hatodszor szülő és

1 hetedszer szülő édesanya szült velem.

Említést érdemel továbbá, hogy:

Az engem felkérő családok 16%-ában az édesanya egészségügyi dolgozó. Köztük szülésznők, pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, csecsemő- és gyermekápoló szakember, gyógypedagógusok, és gyermekvédelmi szakemberek egyaránt szép számmal voltak.

6 esetben nem tudott az édesanya a saját otthonában szülni a kórháztól-, vagy a bábától való túl nagy távolság miatt és szült ehelyett felajánlott kölcsönlakásban.

2 esetben fordult elő, hogy sajnálatos módon nem sikerült találni olyan gyermekgyógyász szakorvost, aki a szülést követő 24 órán belül az újszülött vizsgálatát az újszülött otthonában biztosítani tudta volna, ezért a vizsgálat érdekében az újszülött és édesanyja utazásra kényszerült az első 24 órán belül.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy

7 alkalommal voltam háttérbába természetes vetélés kísérése során,

5 alkalommal voltam háttérbába intézményi szülésre készülés során, ebből 2 alkalommal sikeres VBAC (császármetszés utáni hüvelyi szülés) történt a kórházban.

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!
2020

2020-ban összesen 63 családtól kaptam felkérést legális otthoni szülésük kísérésére.

Közülük 15 édesanya előzetes szakmai kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.

Részletesen:

A 63-ból

- 5 édesanyának terminustúllépés miatt kellett kórházba menni ( = betöltött 41. hétig meg nem indult szülés) (mindannyian hüvelyi úton adtak életet a kisbabájuknak),

- 1 várandós az időközben kialakult terhességi cukorbetegség miatt nem választhatta az otthonszülést (hüvelyi úton szült),

- 1 várandós igazolt, B típusú streptococcus fertőzés miatt nem tudott otthon szülni (császármetszéssel született a baba),

- 1 várandós kisbabájánál fejlődési rendellenességet találtak (hüvelyi úton szült)

- 2 édesanya kisbabája egészen a szülés megindulásáig medencevégű fekvésben helyezkedett el (mindkettejüket megoperálták. Mindkettejük előző kisbabája hüvelyi úton született, egyiküké otthon.)

- 2 édesanyának a vajúdás megindulásakor kellett kórházba mennie szakmai kizáró ok miatt (egyik esetben meconiumos magzatvíz elfolyásával indult a vajúdás, a másik esetben pedig ugyanez fekvési rendellenességgel is szövődött). (Egyikük hüvelyi úton szült, a másikuk pedig ún. "kétkesztyűs" császármetszéssel. Az operáló orvos hatalmas gratulációját fejezte ki, hogy a bába időben cselekedett. Az utóbbi édesanyának 2 korábbi szülése otthon zajlott.),

- 2 édesanyánál az idő előtti burokrepedés után nem indultak meg a rendszeres méhösszehúzódások a rendelet meghatározta időintervallumon belül, ami 12 óra. Egyik esetben magas vérnyomás is kialakult a magzatvíz elfolyása utáni órákban. (Egyikük hüvelyi úton, másikuk császármetszéssel adott életet gyermekének),

- 1  édesanya a harmadik trimeszter elején sajnos elveszítette a kisbabáját.


2020-ban összesen 48 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 7 alkalommal pedig második bábaként.

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 48-ból 2 várandós került kórházba, egyikük sem sürgős beavatkozást igénylő okból. Mindketten először szülők. (Egyikük hüvelyi úton, másikuk császármetszéssel hozta világra gyermekét.)

46 alkalommal otthon született meg a baba. Ebből

44 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés utáni időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 6 órában összesen 2 kórházba szállítás történt. (Egyik esetben az újszülött okán, másik esetben pedig anyai okból.) 

Egy kisbaba "hypospadiasis" nevű fejlődési rendellenességgel született. A születése utáni 2 órán belül megvizsgálta Őt neonatológus szakorvos otthon és mivel semmilyen más eltérést nem talált a nevezetten kívül, a baba otthon maradhatott. Kitűnő egészségnek örvend azóta is, szépen fejlődik.

A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is minden újszülött kifogástalan állapotban született, kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel. 

23 kisfiú és 23 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 17-en, guggolva 5-en, négykézláb 7-en, állva 6-an, ülve 4-en (egyikük szülőszéken). Oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 7-en adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 11-en szültek.

14 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, ami senkinél semmiféle problémát nem okozott.

3 kisbaba született úgy, hogy az arcához szorította az egyik kezét.

1 kisbaba született valódi köldökzsinórcsomóval.

Meconiumos magzatvízből 2 baba született. Ők is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban. Tevőleges beavatkozást egyikük sem igényelt.

Gátmetszés nem történt. 

Sértetlen gát és szeméremtest 26 esetben, ellátást nem igénylő, felszínes bőr- és/vagy nyálkahártya sérülés 7 esetben, másodfokú gátsérülés egy-két öltéssel történő egyesítése pedig 13 esetben történt.

9 esetben indult a szülés spontán burokrepedéssel, 37 esetben pedig méhösszehúzódásokkal.

1 kisbaba burokban született.


Valamint néhány érdekesség:

- A 2020-as évi első baba január 15-én született velem, az évi utolsó pedig december 27-én.                                                                                                                                                                              - A babák leggyakrabban a hajnali órákban jöttek világra.

- A legnagyobb súllyal egy kislány (nagylány) érkezett: 4900 g-mal. Az édesanyja gátja és szeméreteste sértetlen maradt.

37 hetesen 2 baba, 

38 hetesen 6 baba, 

39 hetesen 19 baba, 

40 hetesen 16 baba 

41. hetet éppen betöltve 3 baba született.

- Az összesen 46 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során 

7 először szülő-, 

22 másodszor szülő-, 

13 harmadszor szülő-, és 

4 negyedszer szülő édesanya szült velem.

- Egy család 2 lányának szülésénél is voltam féléven belül (a harmadik lányuk a korábbi években szült velem.)

- Két olyan kisbabát is volt szerencsém fogadni, akiknek mind a három nagyobb testvére is velem született.

- Három olyan édesanya szülésénél is voltam, akiknek már az édesanyja is otthonszült a kilencvenes években. Közülük egy volt olyan, ahol az édesanya szülésénél is jelen lehettem 24 évvel ezelőtt.


Említést érdemel továbbá, hogy:

Az engem felkérő családok 11%-ában az édesanya egészségügyi dolgozó. Ebből 3 szülésznő és 4 orvos volt az idén.

Jogi végzettséggel 8-an rendelkeznek (édesanya és édesapa összesen).

2 esetben nem tudott az édesanya a saját otthonában szülni a kórháztól-, vagy a bábától való túl nagy távolság miatt és szült ehelyett felajánlott kölcsönlakásban.

2 esetben fordult elő, hogy sajnálatos módon nem sikerült találni olyan gyermekgyógyász szakorvost, aki a szülést követő 24 órán belül az újszülött vizsgálatát az újszülött otthonában biztosítani tudta volna, ezért a vizsgálat érdekében az újszülött és édesanyja utazásra kényszerült az első 24 órán belül.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy 

7 alkalommal voltam háttérbába természetes vetélés kísérése során, 

7 alkalommal voltam háttérbába intézményi szülésre készülés során, ebből 3 alkalommal sikeres VBAC (császármetszés utáni hüvelyi szülés) történt a kórházban.


Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

2019

2019-ben összesen 65 családtól kaptam felkérést legális otthoni szülésük kísérésére.

Közülük 19 édesanya előzetes szakmai-, vagy egyéb kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.

Részletesen:

A 65-ből

- 3 édesanyának a betöltött 37. hét előtt meginduló szülés miatt kellett kórházba menni (ketten közülük hüvelyi úton szültek, egyikük császármetszéssel),

- további 5 édesanyának pedig terminustúllépés miatt ( = betöltött 41. hétig meg nem indult szülés) (négyen közülük hüvelyi úton szültek, egyikük pedig császármetszéssel),

- 1 várandós az időközben kialakult terhességi cukorbetegség miatt nem választhatta az otthonszülést (hüvelyi úton szült),

- 1 várandós igazolt, B típusú streptococcus fertőzés miatt nem tudott otthon szülni (hüvelyi úton szült),

- 1 várandóst terhességi toxémia miatt kellett intézménybe küldeni (császármetszéssel jött világra  a kisbabája),

- 1 édesanya kisbabája egészen a szülés megindulásáig medencevégű fekvésben helyezkedett el, ezért nem tudott ezúttal otthon szülni (császármetszéssel jött világra a kisbabája. Előző gyermeke otthon született, velem.),

- 1 vidéken élő édesanya nem tudott elindulni a szülésre felajánlott lakásba a rohamosan lezajló szülése miatt, így viszont sajnos kiesett a legális keretek közül, mentőt kellett emiatt hívniuk és kórházba menni,

- 2 édesanyának a vajúdás megindulásakor kellett kórházba mennie szakmai kizáró ok miatt (egyik esetben meconiumos magzatvíz elfolyásával indult a vajúdás, a másik esetben pedig a szülőnő környezetének akut fertőző megbetegedése volt a kizáró ok). (Mindketten hüvelyi úton szültek),

- 2 édesanyánál az idő előtti burokrepedés után nem indultak meg a rendszeres méhösszehúzódások a rendelet meghatározta időintervallumon belül (ami 12 óra) (Mindkettejük babája császármetszéssel jött világra),

- 2 esetben pedig a kölcsönös bizalom hiánya miatt nem jöhetett létre együttműködés.


2019-ben összesen 46 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 2 alkalommal pedig második bábaként.

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 46-ból 3 várandós került kórházba, egyikük sem sürgős beavatkozást igénylő okból. Közülük ketten először szülők, egyvalaki pedig ötödször szülő volt. (Mindhárman hüvelyi úton hozták világra gyermeküket az intézményben.)

43 alkalommal otthon született meg a baba, ebből

38 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés utáni időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 2 órában összesen 4 kórházba szállítás történt. (Mind a négy esetben anyai okból.) Valamint 1 esetben később,  a szülés után 4 órával az újszülött adaptációs nehézsége  (később kialakuló, majd tartóssá váló tachypnoe) miatt mentünk kórházba. Minden édesanya és kisbaba maradéktalan egészségnek örvend.

Egy kisbaba ajakhasadékkal született, egy másik pedig dongalábbal. Egyéb fejlődési rendellenesség egyiküknél sem társult az említett rendellenességhez. Kiváló állapotban születtek és azóta is jól vannak. Egyikük sikeres operáción esett át. Másikuk az eltérésnek megfelelő szakorvosi kezelésben részesül.

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is minden újszülött kifogástalan állapotban született, kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel. Az újszülöttek sem élesztésre , sem légzéstámogatásra nem szorultak. Adaptációs probléma mindössze egyetlen esetben merült fel. Ebben az egyetlen esetben pedig nem azonnal, hanem a születés utáni negyedik órától kezdődően, ahogy fentebb említettem is.

19 kisfiú és 24 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 10-en, guggolva 8-an, négykézláb 8-an, állva 5-en, ülve 2-en (egyikük szülőszéken), oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 10-en adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 5-en szültek.

13 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, ami senkinél semmiféle problémát nem okozott.

2 kisbaba született úgy, hogy az arcához szorította az egyik kezét.

Meconiumos magzatvízből 2 baba született. Ők is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban. Tevőleges beavatkozást egyikük sem igényelt.

Eddigi bábai szakmai pályafutásom első 2 gátmetszése az idén megtörtént. Természetesen mindkét esetben a magzatok maradéktalan egészségének érdekében történt a beavatkozás.  Mindkét kisbaba makkegészséges. Ahogy az édesanyák gátja is.

Sértetlen gát és szeméremtest 21 esetben, ellátást nem igénylő, felszínes bőr- és/vagy nyálkahártya sérülés 13 esetben, másodfokú gátsérülés egy-két öltéssel történő egyesítése pedig 7 esetben történt.

6 esetben indult a szülés burokrepedéssel, 40 esetben pedig méhösszehúzódásokkal.

Valamint néhány érdekesség:

A 2019-es évi első baba január 12-én született velem, az évi utolsó pedig december 21-én.

A babák leggyakrabban a hajnali órákban jöttek világra.

Júniusban érkezett a legtöbb baba (7). Januárban, áprilisban és szeptemberben a legkevesebb (2-2-2).

37 hetesen 1 baba, 38 hetesen 6 baba, 39 hetesen 14 baba, 40 hetesen 22 baba született. 

Az összesen 46 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során 9 először szülő-, 18 másodszor szülő-, 15 harmadszor szülő-, 2 negyedszer szülő- és 2 ötödször szülő édesanyát kísértem.

Említést érdemel továbbá, hogy:

Az engem felkérő családok 15%-ában az édesanya egészségügyi dolgozó. Ebből 4 szülésznő és 1 orvos volt az idén.  

Jogi végzettséggel 9-en rendelkeznek (édesanya és édesapa összesen).

5 esetben nem tudott az édesanya a saját otthonában szülni a kórháztól-, vagy a bábától való túl nagy távolság miatt és szült ehelyett felajánlott kölcsönlakásban.

3 esetben fordult elő, hogy sajnálatos módon nem sikerült találni olyan gyermekgyógyász szakorvost, aki a szülést követő 24 órán belül az újszülött vizsgálatát az újszülött otthonában biztosítani tudta volna, ezért a vizsgálat érdekében az újszülött és édesanyja utazásra kényszerült az első 24 órán belül.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy 3 alkalommal voltam háttérbába természetes vetélés kísérése során.  

A 2019-es év kiemelkedően nagy boldogságot hozó eseményei voltak:

- amikor három jó barátnő keresett fel (akkor még nem tudtam, hogy barátnők), akik azonos időszakra várták a kisbabájukat és mindhárman velem szültek. Életre szóló élmény volt.

- amikor egy édesanyát a kirívóan- és mindenféle szempontból elképesztően traumatikus első (kórházi) szülése után kísérhettem az Ő gyógyítóan katartikus otthonszülésében (https://www.facebook.com/gadora.foto/posts/1100860623442022)

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

2018


2018-ban összesen 64 családtól kaptam felkérést legális otthoni szülésük kísérésére.

Közülük 9 édesanya előzetes szakmai-, vagy egyéb kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.

Részletesen:

A 64-ből

- 2 édesanyának a betöltött 37. hét előtt meginduló szülés miatt kellett kórházba menni

- további 2 édesanyának terminustúllépés miatt

- 1 várandós az időközben kialakult terhességi cukorbetegség miatt nem választhatta az otthonszülést

-ketten a szülés előtti utolsó hetekben végül az intézeti szülés mellett voltak kénytelenek dönteni

- 1 édesanya a szülés megindulásának küszöbén döntött az intézeti szülés mellett

- 1 édesanyának a vajúdás megindulásakor kellett kórházba mennie szakmai kizáró ok miatt.

2018-ban összesen 55 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló-, illetve otthon lezajló szülésnél, 4 alkalommal pedig második bábaként. 

Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt az 55-ből 7 várandós került kórházba, egyikük sem sürgős beavatkozást igénylő okból. Közülük hatan először szülők, egy valaki pedig harmadszor szülő volt.

48 alkalommal otthon született meg a baba, ebből

45 esetben mind a szülés-, mind pedig a szülés után időszak otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 2 órában összesen 3 kórházba szállítás történt.

A korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban (is) minden újszülött kifogástalan állapotban született, szinte kivétel nélkül 9/10, illetve 10/10-es Apgar-értékkel. Az újszülöttek sem élesztésre , sem légzéstámogatásra nem szorultak. Adaptációs probléma egyetlen esetben sem merült fel.

20 kisfiú és 28 kislány született velem az idén.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:

térdelve 15-en, guggolva 7-en, négykézláb 10-en, állva 7-en, ülve 2-en, oldalt-, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 7-en adtak életet gyermeküknek.

Ebből kádban, vagy medencében (tehát vízben) összesen 7-en szültek.

5 kisbaba született egyszeresen-, vagy többszörösen a nyakára és/vagy más testrészére tekeredett köldökzsinórral, ami senkinél semmiféle problémát nem okozott.

3 kisbaba született úgy, hogy az arcához szorította az egyik kezét.

Meconiumos magzatvízből 2 baba született. Ők is (a többiekhez hasonlóan) kifogástalan állapotban.

Enyhe fokú vállelakadás 1 esetben történt. A kisbaba makkegészséges.

12 esetben indult a szülés burokrepedéssel, 43 esetben pedig méhösszehúzódásokkal.

Továbbá összeállítottam érdekességképpen egy statisztikát arról is, hogy milyen napokon, hónapban, órában érkeztek 2018-ban a babák, akiket fogadtam:

A 2018-as évi első baba január 5-én született velem, az évi utolsó pedig december 29-én.

Az évben pénteki napon születtek a legtöbben (11-en), vasárnap pedig a legkevesebben (2-en).

A babák leggyakrabban hajnali 2 és 3 között jöttek világra.

Áprilisban érkezett a legtöbb baba (9), márciusban a legkevesebb (1).

37 hetesen 3 baba, 38 hetesen 9 baba, 39 hetesen 18 baba, 40 hetesen 15 baba született. A 41.héten pedig 3 baba érkezett.

Az összesen 55 otthon megindult és/vagy otthon lezajlott szülés során 14 először szülő-, 18 másodszor szülő-, 17 harmadszor szülő-, 5 negyedszer szülő- és 1 ötödször szülő édesanyát kísértem.

És nem utolsó sorban megemlítendő és számomra hasonlóképp fontos, hogy 4 alkalommal voltam háttérbába természetes vetélés kísérése során. Valamint 3 alkalommal intézetben lezajlott -császármetszés utáni, sikeres- hüvelyi szülésre való készülődésben háttér szakmai segítő.

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!


2017

2017-ben összesen 45 családtól kaptam felkérést a legális otthoni szülésük kísérésére.

Közülük 3 édesanya előzetes szakmai kizáró ok miatt sajnos mégsem tudott otthon szülni.

1 édesanya a szülés megindulásának küszöbén az intézeti szülés mellett döntött.

1 édesanyának a vajúdás megindulásakor kellett kórházba menni a szüléstől független, lázas betegség miatt.

2017-ben összesen 40 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthon meginduló szülésnél, 6 alkalommal pedig második bábaként. Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A vajúdás alatt a 40-ből 3 várandós került kórházba, egyikük sem sürgős beavatkozást igénylő okból. Mindhárman először szülők.

37 esetben a szülés otthon zajlott le komplikációmentesen, háborítatlanul, biztonságban.

A szülés utáni első 2 órában-, illetve a gyermekágyas időszakban egyetlen kórházba szállítás sem történt 2017-ben.

Mentőhívásra egyetlen egyszer sem volt szükség.

25 kisfiú és 15 kislány született.

Az összesen 45 felkérés során 12 először szülő-, 22 másodszor szülő-, 5 harmadszor szülő-, 5 negyedszer szülő- és 1 ötödször szülő édesanyát kísértem.

A szabad testhelyzetválasztás a szülések során pedig a következőképpen alakult:
térdelve 9-en, guggolva 17-en, négykézláb 4-en, állva 2-en, ülve 1 valaki, oldalt, vagy egyéb más fekvő testhelyzetben pedig 4-en adtak életet gyermeküknek.

És nem utolsó sorban 8 alkalommal voltam háttérbába természetes vetélés kísérése során. Valamint 2 alkalommal intézetben lezajlott -császármetszés utáni sikeres- hüvelyi szülésre való készülődésben háttér szakmai segítő.

Köszönöm szépen a családok bizalmát és a megtiszteltetést! Természetes oxitocinban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

2016

2016-ban 41 alkalommal voltam jelen elsődleges bábaként otthonszülésnél (illetve otthonszülésre készülésnél), 9 alkalommal pedig második bábaként. Minden anya, gyermek (és apa :) ) maradéktalanul egészséges és jól van.

A 41 szülésből 39 kezdődött meg otthon. 2 alkalommal közvetlenül a vajúdás megindulása előtt kórházba kellett menni szakmai okból.
A vajúdás alatt 2 várandós került kórházba. Mindketten először szülők. A szülés utáni első 2 órában pedig 3 anyát kellett kórházba szállítani. Mindhárman többedszer szülők.

1 kisbaba született fejlődési rendellenességgel, amit a születése utáni héten egy operációval maradéktalanul meggyógyítottak egy budapesti gyermekkórházban.

A gyermekágyas időszakban 1 anya került kórházba a szüléstől független alapbetegség miatt. Kezelést kapott, a kisbabája mindvégig Vele lehetett, majd a kezelés után hazaengedték.

18 kisfiú és 23 kislány született.

8 először szülő, 23 másodszor szülő, 8 harmadszor szülő, 1 ötödször szülő és 1 tizedszer szülő anya kért fel szüléskísérő bábájának.

A szabad testhelyzetválasztás pedig a következőképpen alakult:
térdelve 6-an, guggolva 9-en, négykézláb 3-man, állva 8-an, ülve 5-en, oldalt fekve pedig 6-an adtak életet gyermeküknek.

Köszönöm szépen a megtisztelő bizalmatokat! Köszönöm az együttműködéseteket, a meghívást életetek legbensőségesebb mérföldköveihez. Köszönöm azt a sok mindent, amit folyamatosan tanulok Tőletek, Általatok, a gyermekeitek által. A világ legcsodálatosabb hivatása ez. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváltságban van részem mellettetek.